Diari La Veu del País Valencià
Més de 60 propostes superen l’estudi de viabilitat per als pressuposts participatius de València

VALÈNCIA. Un total de 63 propostes han passat el “tall” de l’Ajuntament de València per a ser incloses en els pressuposts participatius. Només queda la votació de la ciutadania: del 5 al 22 desembre les persones majors de 16 empadronades a València podran votar les propostes que han presentat tant els ciutadans com l’Ajuntament.

Així ho ha anunciat aquest dijous la regidora de Participació Ciutadana, Elisa Valía, en una roda de premsa on s’ha presentat aquesta última fase dels pressuposts participatius, Decidim VLC. Ara, la ciutadania, a través de la pàgina web, pot decidir en què s’invertiran els 8 milions d’euros que destinarà l’Ajuntament als pressuposts participatius.

La regidora ha assegurat que la participació en aquesta edició del Decidim VLC ha triplicat els suports respecte anys anteriors. Més de 10.000 persones han participat o han fet propostes des que es va obrir el termini per a contribuir en què es destinarà el pressupost municipal. En concret, aquesta edició dels pressuposts participatius ha rebut un total de 33.775 suports.

El projecte dels pressuposts es va presentar el passat octubre, amb un temps molt ajustat –si es compara amb els terminis de l’any passat– per a arribar a ser aprovats per al pròxim exercici. A partir del 16 d’octubre i fins al 30 d’aquest mes, la ciutadania podia fer les seues aportacions de projectes viables per a la ciutat de València. En la segona fase, fins al 6 de novembre, la ciutadania podia donar suport a les distintes iniciatives que es van presentar. Finalment, del total de les 632 propostes –part d’elles, iniciatives amb origen en el consistori–.

Des del passat 7 de novembre, els serveis tècnics de l’Ajuntament han estat pendents de l’estudi de viabilitat per a valorar cadascuna de les propostes que estaven sent presentades. Ara, finalment, les 65 restants són les que han passat aquest “tall” de viabilitat de l’Ajuntament.

Del total d’aquestes propostes, 52 provenen de la ciutadania i les 11 restants són propostes de l’Ajuntament. En conjunt, el total de l’import de totes les propostes són de 43 milions d’euros. Ara seran els ciutadans els encarregats de destriar perquè la factura final de l’Ajuntament en els pressuposts baixe fins als 8 milions d’euros. Entre les propostes que pot votar la ciutadania s’inclouen, per exemple, la intervenció en l’avinguda Pérez Galdós, la construcció d’escoletes o la creació d’un segon anell ciclista.

Com participar?

Segons ha explicat Valía, el mode d’operar per a triar les diferents propostes serà, com ja es feia fins ara, a través de la pàgina web, però amb un mecanisme distint que en les anteriors fases de suports. Ara funcionarà com una mena de carret de la compra: l’usuari podrà anar triant projectes fins a arribar als 8 milions d’euros que té pressupostats l’Ajuntament.

Com en les anteriors fases, això sí, el veïnat podrà acudir a les Juntes de Districte per a votar. Així mateix, el consistori ha autoritzat certes associacions que han demanat ser punt de votació per a fer-ho.

Comparteix

Icona de pantalla completa