Diari La Veu del País Valencià
Més de 5.000 bicicletes passen pel nou comptador del carrer de Xàtiva

VALÈNCIA. La València ciclista i sostenible suma una nova fita. Si durant aquests dos anys amb l’articulació de l’Anell Ciclista ha augmentat l’ús de la bicicleta i d’altres vehicles de mobilitat personal (VMP), ara l’estrena d’un nou panell digital en el carrer Xàtiva ha confirmat aquest repunt. El comptador, instal·lat aquest dimecres en l’encreuament de la plaça de Bous, monitoritza el nombre de bicicletes i de VMP que passen de forma constant pel carril bici. I, sense anar més lluny, a última hora de la vesprada d’aquest dimecres, indicava que més de 4.800 bicicletes bicicletes havien passat per aquest passador. Una xifra que, segur, va superar les 5.000 abans de la mitjanit.

Aquest punt del carrer de Xàtiva és per on més bicicletes passen de tota la ciutat de València i, fins i tot, de tota la costa. Així ho va assenyalar el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi: “És ara mateix el carril bici de la conca mediterrània que registra més circulació de bicicletes, patinets i vehicles de mobilitat personal al dia”. Per al regidor, l’objectiu del planell és “visibilitzar com cada vegada són més” les persones que contribueixen “amb la decisió intel·ligent i solidària” d’anar en bici o amb vehicles de mobilitat personal “a gaudir d’una ciutat amb major qualitat de vida”.

No és la primera vegada que s’instal·la aquest panell; des del passat setembre, quatre més han estat funcionant: al Pont de Fusta, a Blasco Ibáñez amb el carrer Doctor Gómez Ferrer, Peris i Valero amb Regne de València i carrer General Elío amb Sant Pius V.

Ara bé, amb una diferència: el de Xàtiva incorpora tres comptadors diferents. El primer indica el recompte diari de vehicles sostenibles amb les seues freqüències de pas. El segon indica el total anual; a primera hora del dimecres, superava els 841.000 passos. Finalment, el tercer respon a comptar aquesta fita des de l’obertura de l’Anell Ciclista el 3 de març del 2017, que ja superava els dos milions i mig.

Tampoc és l’única particularitat. Mentre la resta detecten el pas a través de masses metàl·liques amb una espiral electromagnètica, en el comptador de Xàtiva es capta a través d’uns detectors de pressió situats per davall del carril bici. El mecanisme ha requerit una configuració més complexa, segons indiquen des de l’Ajuntament, en un procés que ha comptat amb diferents proves a criteri del fabricador i dels tècnics. Tot això, per a aconseguir el mínim marge d’error possible: el del 5%, que des de Mobilitat asseguren que és “totalment efectiu a nivells estadístics”.

Entre Colom i Xàtiva, la major freqüència

Segons apuntaven els resultats per al mes de juny de l’Agència Municipal de la Bicicleta, més de 5.700 usuaris passen tots els dies laborables per l’encreuament entre el carrer de Xàtiva i el carrer de Colom situat enfront de la plaça de Bous de València. Les dades de l’Ajuntament també indicaven que la freqüència de pas havia augmentat gairebé un 60% la freqüència de pas en aquest punt des de juny del 2018. A més, va ser el passat març quan s’anunciava que l’Anell Ciclista va superar els 2 milions d’usuaris entre Colom i Russafa.

L’Anell Ciclista i, especialment els carrers de Xàtiva i de Colom són les zones que compten amb més intensitat de pas, al voltant dels 4.000 i 5.000 dels usuaris diaris, respectivament. Així mateix, pel carrer Guillem de Castro circulen unes 4.000 persones durant els dies laborables. Però no és una fita exclusiva de Ciutat Vella: de forma generalitzada, en tota la ciutat ha augmentat més d’un 50% la freqüència de pas de bicicletes i vehicles de mobilitat personal.

Comparteix

Icona de pantalla completa