Ábalos nega que el PSOE vete l'entrada de Podem al govern espanyol i demana a Ciutadans que "reflexione"

Puig considera que un govern com el del Botànic "no és possible" a l'Estat perquè "l'aritmètica és diferent"
16 juny 2019 17:42h
Els ministres Ábalos i Planas han assisstit a la presa de possessió de Ximo Puig. / Jorge Gil / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. El ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha assegurat que "en absolut" existeix un "veto" al fet que membres d'Unides Podemos entren a formar part del govern espanyol que ha de dissenyar Pedro Sánchez.

Així mateix, ha instat Ciutadans que "assumisca el seu paper": "Hauria de reflexionar i, sobretot, en l'horitzó d'una investidura per a Espanya, on crec que l'important és que el Govern d'Espanya siga un govern sense lligams".

Així s'ha pronunciat Ábalos aquest diumenge a preguntes dels periodistes després d'assistir en representació del govern espanyol junt amb el titular d'Agricultura, Luis Planas, a la investidura del socialista Ximo Puig com a president de la Generalitat.

Ábalos ha afirmat que la composició del govern valencià, format per membres de PSPV, Compromís i Unides Podem, "és una situació totalment diferent i una experiència totalment diferent" a la que es pot donar en l'àmbit estatal.

"Això no és sinó la renovació i ampliació d'un acord que ja es va plantejar en la legislatura anterior, en la legislatura valenciana. Fruit de l'experiència i fruit de la pròpia convalidació electoral sorgeix aquest acord que inclou una força que va donar suport però que no estava en el govern. En aquest cas, fa un pas més i s'incorpora al govern", ha opinat.

"Per tant, no és sinó una conseqüència natural de tot un procés polític que s'ha viscut en la Comunitat Valenciana". En canvi, "en l'àmbit d'Estat no es dona cap de les seues circumstàncies, perquè ni tenim eixa experiència prèvia ni per desgràcia som capaços de sumar una majoria absoluta com ocorre en la Comunitat Valenciana".

Una aritmètica diferent

Per part seua, Puig, ha afirmat que un govern com el sorgit en el Pacte del Botànic II amb Compromís, Unides Podem i el PSPV "no és possible" a l'Estat perquè la "situació no és la mateixa", al mateix temps que ha assegurat que el president en funcions, Pedro Sánchez, "està intentant generar un govern d'estabilitat".

Puig ha remarcat que la situació al País Valencià i a l'Estat no és la mateixa perquè al territori valencià s'ha aconseguit una "majoria absoluta amb l'acord entre el PSPV, Compromís i Podem", però "a Espanya això no és possible".

"L'aritmètica no diu el mateix i, per tant, hi ha diferents circumstàncies i cal assumir diferents visions geomètriques", ha remarcat, per a subratllar que Sánchez intenta "generar un govern d'estabilitat", que és "el fonamental" perquè "Espanya i la Comunitat necessiten estabilitat i quatre anys per a avançar en les grans reformes i per a fer front als grans desafiaments".

En aquest sentit, Puig ha assenyalat que cal "exigir a les forces polítiques la major generositat possible i, per descomptat, intentar que al més ràpidament possible hi haja un govern a Espanya".

next