Ábalos reitera que "la prioritat" del PSOE és governar en solitari i reeditar l'acord programàtic amb Podem

Sánchez preveu mantindre l'esquema actual del govern espanyol i fer "només" algunes "correccions"
3 maig 2019 11:02h
El número dos del PSOE ha avançat que les reunions que el president espanyol, Pedro Sánchez, mantindrà la setmana que ve a la Moncloa amb els líders del PP, Cs i Podem són "institucionals". / BERNAT VILARÓ, ACN

MADRID. El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha expressat aquest divendres les seues reserves sobre un hipotètic acord amb Ciutadans i ha recordat: "[Amb Podem] hem desenvolupat una experiència de col·laboració de suport parlamentari, vam acordar una agenda social i tenim una experiència positiva que ens agradaria reprendre". 

Segons Ábalos, aquesta serà "l'oferta" del PSOE, i ara caldrà veure "quines són les exigències" de Podem. En tot cas, ha afirmat que la prioritat del PSOE "segueix sent la mateixa" que fins ara: "Un govern socialista amb acords programàtics i entesa també amb altres grups en favor d'enfortir la institucionalitat i garantir l'estabilitat".

El número dos del PSOE ha avançat que les reunions que el president espanyol, Pedro Sánchez, mantindrà la setmana que ve a la Moncloa amb els líders del PP, Cs i Podem són "institucionals" però Sánchez preguntarà sobre les intencions, la visió i els propòsits dels partits durant la pròxima legislatura. "És una qüestió que va més enllà dels interessos de partit; estem parlant d'assegurar la institucionalitat a Espanya, més enllà de la governabilitat", ha dit.

En aquest sentit, ha advertit a Podem que és "molt important" que diga "quina és la seua actitud". Malgrat que estem en un període electoral, ha dit, "és important que s'obrin les vies per a anar aterrant en aquest diàleg i que la pròxima setmana se situe el marc de possibilitats d'entesa".

Sánchez mantindrà l'esquema actual del govern espanyol

Ábalos també ha assegurat que "la idea" de Pedro Sánchez és mantindre l'esquema actual del govern espanyol i introduir-hi només les "correccions que entenga que corresponguen". Segons Ábalos, Sánchez està "molt satisfet amb la tasca de l'actual govern", que ha treballat "10 mesos amb molta dedicació i entrega" i que ha obtingut "resultats evidents" a les eleccions del 28-A. 

Per al secretari d'Organització del PSOE, tots els actuals ministres del govern de Sánchez estan disposats a assumir el que plantege el president espanyol, que és qui té l'atribució de dissenyar el seu futur executiu. En tot cas, ha qualificat "d’especulacions" les informacions que situen Carmen Calvo a la Presidència del Congrés.

Creu que el gir al centre del PP és "tacticisme"

Ábalos ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a TVE, on també ha expressat els seus recels sobre el suposat "gir al centre" del PP. "Tant de bo formara part d'una reflexió, però crec que és pur tacticisme davant de les eleccions del dia 26 i estic convençut que, si tenen una oportunitat de reproduir el pacte de les tres dretes, el faran allà on puguen", ha afirmat. En aquest sentit, ha destacat que "crida l'atenció" que, l'endemà d'oferir un acord de govern a Vox, el líder del PP, Pablo Casado, qualificara aquesta formació "d'ultradreta".

next