L'acord entre PSOE i Podem preveu la derogació de part de la reforma laboral, regular el lloguer i augmentar l'IRPF als més rics

El programa de govern de coalició inclou la pujada del salari mínim interprofessional i la fi de la llei mordassa
30 desembre 2019 16:41h
El text té 11 apartats desglossats en una cinquantena de pàgines i s'ha fet públic aquest dilluns abans que s'oficialitze l'entesa amb la signatura del document per part de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA (ACN). L'acord de govern entre el PSOE i Unides Podem preveu un "augment de la progressivitat del sistema fiscal" amb un increment de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de dos punts per a les rendes de més de 130.000 euros i de quatre punts per a les de més de 300.000. A més, el nou executiu de coalició fixarà un tipus mínim del 15% en l'Impost de Societats (IS) per a les grans corporacions, que s'ampliarà al 18% per a les entitats financeres i empreses d'hidrocarburs. 

El text també afirma que el govern espanyol derogarà part de la reforma laboral i es compromet a augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) fins a assolir progressivament el 60% del salari mitjà a Espanya. A més, l'acord contempla la regulació del lloguer per a frenar els "augments abusius". A banda, també parla de substituir la llei mordassa per a "garantir l'exercici del dret a la llibertat d'expressió i reunió pacífica".

El text té 11 apartats desglossats en una cinquantena de pàgines i s'ha fet públic aquest dilluns abans que s'oficialitze l'entesa amb la signatura del document per part de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias.

Augment impositiu a les rendes altes

A banda dels augments dels tipus impositius sobre la base general de l'IRPF de les rendes superiors a 130.000 i 300.000 euros; l'acord també inclou l'augment de quatre punts percentuals per a les rendes de capital superiors a 140.000 euros. A més, apunta que "s'estudiarà la fiscalitat de les grans fortunes a l'objecte que contribueixin a un sistema fiscal més just i progressiu".

Pel que fa a les empreses, també vol limitar les exempcions de dividends de societats per la participació en d'altres, reduint-ho un 5%. En canvi, per a les empreses que facturin menys d'un milió d'euros, l'acord afirma que reduirà del 25% al 23% el gravamen de l'IS.

Mesures laborals

Pel que fa a la derogació de part de la reforma laboral, el document afirma que el nou govern vol "recuperar el paper dels convenis col·lectius" i derogarà diversos aspectes. L'acord també menciona les contractacions a través d'Empreses de Treball Temporal (ETT) i parla de modificar l'Estatut dels Treballadors per "limitar la subcontractació a serveis especialitzats aliens a l'activitat principal de l'empresa". De fet, el document afirma que la intenció és elaborar un nou Estatut dels Treballadors "del segle XXI" amb el diàleg amb agents socials. També vol desenvolupar un Estatut del Becari per evitar abusos així com reforçar el control de la contractació a temps parcial.

Regulació del lloguer

"S'impulsaran les mesures normatives necessàries per posar sostre a les pujades abusives de preus del lloguer en determinades zones de mercat tensat", diu el document, que concreta que "s'habilitarà les autonomies o ajuntaments" perquè puguin "regular les pujades abusives" d'acord amb el sistema estatal d'índexs de referència de preus de lloguer d'habitatge.  A més, parla de fomentar el lloguer social, de protegir a les persones desnonades i contempla un Pla Estatal per a la Rehabilitació d'Habitatges per als propietaris que els posin en lloguer a preus assequibles.

Revalorització de les pensions

"Actualitzarem les pensions conforme a l'IPC real mitjançant una llei de forma permanent i augmentarem el poder adquisitiu de les pensions mínimes i les no contributives", diu el text. També parla de plantejar a la resta de formacions polítiques un nou Pacte de Toledo.

Derogar la LOMCE i relegar religió

El PSOE i Unides Podem volen derogar la LOMCE; promoure la coeducació per evitar la segregació per raó de sexe i també fixarà que religió siga una assignatura de caràcter voluntari sense que hi haja una alternativa i la nota de l'assignatura de religió no pugui ser computable a efectes acadèmics. Pel que fa a les universitats, l'acord diu que revisaran el sistema de beques i vol reduir la precarietat del professorat.

next