Diari La Veu del País Valencià
L’acord del Rialto preveu la taxa turística, traure al mercat els pisos buits i l’impuls de l’energia renovable

VALÈNCIA. Un mes i onze dies després Joan Ribó i Sandra Gómez s’han tornat a retrobar al teatre del Rialto per a signar l’acord de govern per a l’Ajuntament de València (fotogaleria). Des que començaren les reunions el passat 7 de juny, el camí per a arribar a un acord ha comptat amb més d’una dotzena de trobades i tensió entre les dues formacions.

Les progressives reunions de comissions negociadores i les converses informals entre els dos representants de Compromís i el PSPV han provocat que finalment el passat divendres s’arribara a un acord a l’Ajuntament de València, en principi, concretat en dues vicealcaldies i nou àrees de govern.

El programa de govern, de 64 mesures, està dividit en sis eixos: ‘una ciutat feminista’; ‘una ciutat d’oportunitats i millors treballs’; ‘dret a la ciutat’; ‘ciutat de les persones’; ‘València sinònim de llibertat i cultura’, i ‘València capital metropolitana, participativa i oberta’.

El primer dels eixos es dedica exclusivament a la igualtat entre dones i homes; hi inclou, per tant, la possibilitat de crear una agència de desenvolupament local per a acabar amb la bretxa laboral. Per a oferir una protecció adient a les víctimes, es pretén reservar un percentatge de vivenda pública a les dones que han patit violència masclista, així com a les seues famílies.

Joan Ribó i Sandra Gómez també han impulsat un eix per al foment de l’ocupació a la ciutat de València. Per a fer-ho possible, aposten en aquest nou pacte per un Pla Estratègic de Comerç 2021-2025 o la ‘clusterització’ d’espais lligats als nous sectors productius digitals, com és el cas del complex de la Marina de València. Una de les altres voluntats de l’Ajuntament és apostar per l’economia i l’agricultura de proximitat; una estratègia que afirmen que es veurà consolidada amb el desplegament del Centre Mundial per a l’Alimentació Urbana Sostenible.

València sostenible

La tercera part de l’acord batejat com ‘del Rialto’ està dedicada a les estratègies de vivenda i sostenibilitat que cal perseguir a la ciutat de València. En aquest sentit, plantegen una revisió detallada del PGOU o l’impuls de l’aprovació definitiva del Pla Especial de Protecció del Centre Històric i el Pla del Cabanyal. A més, Ribó i Gómez també han declarat la seua intenció que es reurbanitzen els enclavaments més emblemàtics de València.

Per a enfrontar un turisme sostenible, el pacte també apunta a la implantació d’una taxa turística –una vegada aprovada per la Generalitat– pactada amb el sector hoteler. A més, proposa mesures per a impulsar un límit als apartaments de lloguer vacacional, tot i que no especifica en què consistirien.

Així mateix, una de les mesures més destacables per a garantir un lloguer assequible és un pla d’impuls de vivenda pública, en el qual es preveuen recàrregues a l’IBI per a aquells grans propietaris que tinguen més de deu vivendes buides i fora de mercat. De fet, el pacte incideix que tot aquell terreny disponible per a la construcció d’aquests propietaris serà mobilitzat per a construir vivendes a un preu de lloguer adient.

Respecte a les mesures mediambientals, el pacte del Rialto advoca perquè la ciutat s’adherisca a la declaració d’emergència climàtica, així com a la possibilitat d’un pla per a regular energies renovables en edificis públics i l’execució del pla ‘València, ciutat 30’. També obri la porta a un Pla Integral contra la Contaminació Atmosfèrica, dins de la Regidoria –que ara ocuparà Giuseppe Grezzi– de Qualitat de l’Aire.

Compromís i el PSPV han establit línies clau per a apostar per l’educació i sanitat dins de les competències municipals: desenvolupar el pla Edificant de la Generalitat, establir una xarxa local de salut i impulsar noves ordenances de serveis socials. Així mateix, el pacte del Rialto preveu el desenvolupament d’un Observatori de la Joventut.

En qüestions culturals, el pacte planteja la creació d’un nou centre sociocultural a la Malva-rosa; el desenvolupament de pactes estratègics culturals i de les societats musicals; un pacte municipal per la diversitat LGTBI, i la promoció de les festes populars, com ara la Setmana Santa Marinera.

Finalment, el programa de govern planteja l’aprovació d’una llei de capitalitat per a seure les bases d’una institució metropolitana, així com una descentralització de l’Administració local. L’últim punt del pacte de Rialto assenyala que l’Ajuntament instarà la resta d’institucions implicades a col·laborar en el desenvolupament de la línia 10 de metro, en la reforma l’estació d’autobusos i en la cessió del port del Saler.

Ribó i Gómez aposten per un pacte “de cine”

Després de signar el pacte a la sala d’assaigs de l’edifici del Teatro Rialto, Joan Ribó i Sandra Gómez l’han volgut definir com un “pacte de cine” que aposta per un govern obert i gestat amb paciència. L’alcalde i la portaveu socialista han agraït la tasca de les dues comissions negociadores després de les més de deu reunions que han mantingut. “Han treballat moltes hores i a deshores”, ha admés Ribó.

L’alcalde de Compromís ha destacat que l’anterior pacte estava “menys elaborat” i en aquest existeix una voluntat clara de “concretar les coses”. En aquesta mateixa línia, Sandra Gómez ha defensat que aquest acord és fruit d’un govern “més madur” i sota uns principis que “identifiquen les dues formacions”. Al seu judici, un govern “progressista” i “estable”.

Comparteix

Icona de pantalla completa