Diari La Veu del País Valencià
Adeu a mig segle de peatges: l’AP-7 passa a ser gratuïta a les dotze de la nit

VALÈNCIA (EFE). Amb l’aixecament de barreres que es fa efectiu a les 00.00 hores d’aquest dimarts, últim dia del 2019, l’AP-7 entre Tarragona i Alacant passa a ser gratuïta després de 48 anys de pagament de peatges. Una liberalització per part del Ministeri de Foment que no sols suposa un estalvi per als vehicles particulars, sinó també per als transportistes, i que ara obliga a analitzar l’evolució futura de la demanda i planificar la mobilitat, actuant per a millorar la connectivitat de l’AP-7 amb els municipis que travessa.

Amb una autopista totalment gratuïta, queden treballs pendents com la retirada dels peatges, que no impediran la celebració de la nit de Cap d’Any convocada en l’àrea de Sant Antoni per a festejar la liberalització d’una autopista “més que amortitzada”, segons la convocatòria de Fem Marina Alta en les xarxes socials.

Els 367 quilòmetres de l’autopista entre Tarragona i Alacant s’integraran així en la xarxa estatal de carreteres d’alta capacitat gratuïtes i es gestionaran sota els mateixos criteris que la resta, segons ha indicat a EFE el secretari general d’Infraestructures, Julián López.

La liberalització de l’AP-7 “culmina una lluita de molts valencians” per estar quasi cinquanta anys pagant, segons el diputat en el Congrés per Compromís, Joan Baldoví, que ha agraït la tasca a tots els que al llarg dels anys han conscienciat a la societat i han pressionats als polítics per a aconseguir una via lliure de peatge.

“Són quasi 50 anys pagant, i hi ha hagut tres ampliacions, dues propiciades per grups socialistes i una altra per Aznar”, ha recordat Baldoví en declaracions a EFE. Al pagament per una infraestructura “pagada, repagada i recontrapagada”, s’ha afegit el “maltractament” dels Pressupostos Generals de l’Estat al territori valencià i l’infrafinançament, segons el diputat. Ara, segons Baldoví, toca reivindicar totes les connexions entre les ciutats i l’AP-7 per a fer una autopista “fins i tot més útil” als valencians i vertebradora.

Entre aquestes reivindicacions està la creació de nous enllaços de connexió de l’AP-7 amb la N-332 i la N-340, i la millora de la seguretat viària dels trams que connecten els peatges amb nuclis urbans o altres carreteres, segons especificava un estudi de juliol de 2018 elaborat per tècnics de la Conselleria d’Obres Públiques i dels municipis pels quals travessa l’Autopista del Mediterrani.

La gratuïtat suposarà un important estalvi per als transportistes que la Federació Valenciana d’Empresaris del Transport (FVET) ha quantificat entre 2.000 i 2.500 euros per vehicle. A més, comportarà un major ús d’una via millor, d’alta capacitat i més ràpida per als transportistes que cobreixen rutes de proximitat entre València, Alacant i Castelló i que fins ara evitaven utilitzar aquesta via per a estalviar-se el peatge.

Menys important serà la denominació que se li done per a diferenciar-la de la A-7, un canvi que s’estudiarà més endavant ja que ara es mantindrà igual per a evitar problemes en la cartelleria però que caldrà abordar perquè no es poden tindre “dues A-7”.

Comparteix

Icona de pantalla completa