Agres investeix l'alcalde a mitjanit perquè un regidor se n'anava de creuer

El candidat de Compromís a l'Alcaldia necessitava el vot de l'únic regidor socialista per a revalidar el mandat
15 juny 2019 10:10h
Els regidors del PP van protestar per les hores en què es va realitzar el ple d'investidura i no van acudir a la sessió. / AUNTAMENT D'AGRES

VALÈNCIA. El viatge a un creuer pels països escandinaus d'un regidor socialista que resultava clau per a donar l'alcaldia d'Agres (el Comtat) a Compromís ha obligat a avançar el ple del consistori a les 00.01 hores d'aquest dissabte, 15 de juny.

La investidura de Josep Manel Francés (Compromís) s'ha celebrat en una sessió de presa de possessió que ha acabat sobre les 00.15 hores d'aquesta passada nit, en la qual l'únic regidor socialista li ha donat l'alcaldia al candidat de la coalició valencianista enfront del PP abans d'anar-se'n per a agafar un vol que tenia contractat a les 3 hores de la mateixa matinada d'aquest dissabte.

El vot del socialista Rafael Sanjuan era necessari per a investir a Francés, ja que, si no haguera estat present, seria la 'popular' María García qui seria investida alcaldessa. PP i Compromís compten tots dos amb tres edils, per la qual cosa la coalició necessitava el vot de l'únic edil socialista per a sumar majoria absoluta, ja que els 'populars' van obtenir més vots –malgrat tenir els mateixos edils–, per la qual cosa seria investida García automàticament.

Els populars havien recorregut la intempestiva hora de la sessió a la junta electoral de zona, que havia dictaminat que el ple d'investidura fora de 8 a 20 hores, la qual cosa obligaria al fet que el socialista perdera el vol per a votar el candidat de Compromís o, en cas de marxar-se, hauria donat l'alcaldia a la popular María García.

No obstant això, s'ha pres com a referència un acord de la Junta Electoral Central (JEC) del 1995 a una consulta de l'Ajuntament de Pamplona per la coincidència amb les festes dels Sanfermines, per la qual s'ha conclòs que la constitució de la corporació ha de ser entre les 00.00h i les 24 hores perquè Agres celebrara a la mitjanit el ple, malgrat les protestes del PP els regidors del qual no van acudir a la sessió.

Poc després de les 00.15 hores, el polític de Compromís va ser reelegit davant diverses desenes de veïns, després de jurar i prometre en el càrrec per la seua consciència i honor.

next