L'AIReF ja preveu que el País Valencià tindrà dificultats pressupostàries el 2020

Pel que fa al conjunt de les autonomies, l'agència considera "factible", encara que ajustat, que aconseguisquen l'objectiu d'estabilitat de l'any vinent
5 desembre 2019 17:35h
El País Valencià haurà de fer un ajustament en un 1,4% del seu PIB. / BIEL ALIÑO, EFE

MADRID (EFE). L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) aprecia dificultats per a aconseguir l'equilibri pressupostari el 2020 al País Valencià, Aragó, Castella-la Manxa, Extremadura i Múrcia, segons els seus informes sobre les línies fonamentals de pressuposts autonòmics i locals.

L'ajustament que hauran de realitzar aquestes cinc autonomies és molt superior a la mitjana del subsector, indica l'informe. Així, el País Valencià l'haurà de fer en un 1,4% del seu PIB, mentre que Aragó l'haurà de fer en un 0,4%; Castella-la Manxa i Extremadura, en un 0,6%, i Múrcia, en un 1,3%.

Pel que fa al conjunt de les autonomies, l'AIReF considera "factible", encara que ajustat, que aconseguisquen l'objectiu d'estabilitat del 2020, el 0,0% del PIB.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha indicat que el departament que dirigeix preveu l'aprovació d'un "Pla Estratègic per a l'Avaluació de les Polítiques Públiques, un protocol que marcarà com ha de realitzar-se l'avaluació contínua de les polítiques públiques de despesa, així com la valoració dels seus resultats", tal com preveu la llei de pressuposts del 2020.

Aquesta és una de les mesures que Soler ha apuntat referent a l'informe de l'AIReF ha tornat a assenyalar en el seu informe. "L'objectiu –ha indicat Soler– és assegurar una major eficiència en la gestió dels recursos públics, així com contribuir a la millora en l'assignació dels mateixos i permetrà realitzar un procés de revisió de la despesa en col·laboració amb tots els departaments i entitats del sector públic de la Generalitat".

Referent a això, el conseller d'Hisenda ha assenyalat, no obstant això, que "per a continuar oferint uns serveis públics fonamentals amb uns nivells mínims de qualitat, no podem reduir més la nostra despesa". "Els ciutadans de la Comunitat Valenciana tenen dret a tindre garantida la sanitat, l'educació i l'atenció social en condicions similars a les de la resta de les comunitats autònomes", ha asseverat.

Respecte a la millora en l'estructura d'ingressos, que assenyala l'AIReF en el seu informe, la solució, en opinió de Soler, "passa inexorablement per la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes", que com ha assenyalat reiteradament el conseller d'Hisenda, "el Consell del Botànic exigirà amb insistència des del primer minut de la presa de possessió del govern central".

next