L'Ajuntament de València inicia el projecte d'exhumació de l'esclau del franquisme Mariano Vicente

El presoner de la dictadura va ser condemnat a treballs forçats i el 1941 va arribar a la ciutat, on va morir després d'uns mesos ingressat a l'hospital
5 desembre 2019 16:36h
La neboda-neta de Mariano Vicente ha assegurat rebre la notícia amb "emoció i esperança, també amb nervis". / DLV

VALÈNCIA. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest divendres la concessió de l'autorització corresponent per a iniciar els treballs d'excavació al Cementeri General per a exhumar les restes mortals de Mariano Vicente. L'home va ser esclau del franquisme, condemnat a treballs forçats, i el 1941 va arribar a València amb llibertat condicional i va morir després de diversos mesos ingressat a un hospital, segons ha explicat el regidor de Cementeris, Alejandro Ramon.

El regidor ha destacat la importància que té aquesta intervenció per la família de Mariano Vicente, "una qüestió de justícia i reparació". La neboda-neta de Mariano Vicente ha assegurat rebre la notícia amb "emoció i esperança, també amb nervis" per l'edat dels seus oncles, per a qui és especialment important "poder tancar la ferida veient al seu germà tornar per fi al seu poble, amb la família".

A més, han agraït al Ministeri de Justícia i a l'Ajuntament de València una intervenció que arriba "quan ja no es comptava amb ella". Tot i això, han remarcat que els fa "renàixer la il·lusió". També han tingut paraules d'agraïment per a l'alcalde, Joan Ribó, per "la implicació personal en aquest assumpte perquè els treballs puguen començar a temps".

La família de Mariano Vicente també ha volgut agrair al Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH-CV), que l'ha assessorada junt amb l'Equip ArqueoAntro –contractat pel Ministeri per a fer els treballs–. Així mateix, ha ressaltat "la seua determinació per superar tots els obstacles per a arribar a aquest punt", amb investigacions que han aportat llum sobre la desaparició de Mariano, a qui la història "recordarà com una altra víctima ignorada i amagada de l'odi i la intolerància”. 

Per la seua part, el president del GRMH-CV, Matías Alonso, ha agraït la resposta de la corporació municipal i ha manifestat l'esperança perquè "s'arribe a solucionar a temps un projecte tan emblemàtic" com el de l'exhumació de Mariano Vicente. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next