Diari La Veu del País Valencià
Alacant estudia baixar la velocitat a 30 quilòmetres per hora en les vies d’un sentit per a afavorir els vianants

VALÈNCIA. La regidoria de Trànsit i Mobilitat persegueix que Alacant es convertisca en ‘Ciutat 30’ –en referència a la limitació a 30 quilòmetres per hora al trànsit rodat en determinades vies– amb l’objectiu de fomentar la mobilitat per als vianants i convertir els barris en “llocs més amables”.

Aquest pla limitaria a 30 quilòmetres per hora la velocitat als carrers d’un únic sentit de circulació, que són el 80% del viari, mentre que es mantindria la de 50 km/h en les de doble sentit, avingudes i grans vies, ha informat l’Ajuntament en un comunicat. Aquesta mesura, de fet, ja la va contemplar València en la seua nova ordenança de mobilitat, impulsada pel regidor Giuseppe Grezzi.

El regidor de Trànsit i Mobilitat, José Ramón González, ha assenyalat que aquesta limitació de velocitat, aplicada en ciutats com València i també Madrid, segueix les directrius de la Direcció General de Trànsit per a millorar la seguretat en el trànsit urbà i fer els carrers de la ciutat “més amables per als vianants”.

Segons González, els tècnics municipals ja han proposat desenvolupar aquest model, que convertirà els barris i el centre urbà en “llocs més habitables, en els quals es posarien les persones en primer terme”. El regidor ha advocat per “adaptar les ciutats a les persones” amb la limitació de l’ús del vehicle particular, per a fomentar que la gent camine i use el transport públic.

L’informe elaborat pel Departament de Trànsit i Mobilitat reflecteix com durant els últims 40 anys Alacant “ha passat d’una ciutat per al vianant a una ciutat per al cotxe” a causa de l’augment vehicles existents.

Aquest canvi ha suposat per a la ciutat, entre altres qüestions, un “augment de la contaminació acústica i atmosfèrica, també el nombre d’accidents i major sensació d’inseguretat per al vianant”.

Segons el Pla de mobilitat urbana sostenible d’Alacant, el total de desplaçaments diaris que es produeixen a Alacant és de 715.711, dels quals el 45% es realitza en transport privat, el 41% a peu, el 12% en transport públic i només un 2% en bicicleta.

José Ramón González ha considerat que la mobilitat sostenible s’ha convertit en una preocupació compartida per la majoria de les ciutats que pretenen sensibilitzar a la població de la importància que suposa l’adopció de mesures que responguen al desafiament que planteja el desenvolupament urbà.

El passat agost, Alacant ja va plantejar incloure una nova regulació sobre l’ús i la circulació dels patinets elèctrics. Ara, limitar a 30 quilòmetres per hora els carrers suposaria un pas endavant per a avançar cap a una nova normativa de mobilitat per a la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa