Alaquàs i la poesia

30 abril 2019 06:00h
Wikimedia Commons

D’uns dies ençà, Alaquàs ha amanegut amb uns cartells –vint en total– de considerables proporcions (1’74x1’14) el contingut dels quals du un poema.

Un novell col·lectiu de poetes, lletraferits i seguidors de la lletra, han encetat així la seua existència per tal de donar-se a conèixer al poble i ensems, apropar la poesia al veïnat que és un dels objectius del grup.

Així, aprofitant deu plafons que l’Ajuntament té distribuïts per tot el poble, per tal d’informar a la ciutadania d’actes i esdeveniments locals, és com han pogut els poetes difondre els seus poemes. Tenim constància de què l’Ajuntament ha tingut una disposició d’allò més col·laboradora i la sintonia amb els lletraferits, ha estat completa.

Al cartell hi podem veure, el títol i el poema. Si el poema optés algun guardó així com si ha estat editat, el títol del llibre i l’editorial. La foto –amb un disseny d’avantguarda molt acurat– del poeta o de la poeta, perquè cal dir, que també participen dues poetesses a la colla. El codi QR, on està enregistrat el poema que recita el mateix autor. Així el lector que dispose, al mòbil, de lector QR, podrà escoltar el poema de la veu de qui l’ha escrit. A més està l’emblema o logotip dels POETES D’ALAQUÀS i el de l’Ajuntament.

La novetat no ha colpit ni sorprès el veïnat perquè la poesia no convoca grans gentades, però sí que hi ha sempre aquelles persones, més curioses, que si fixen i s’apropen a veure allò de què va. En primer lloc se sorprenen en veure un poema (millor dit, dos, perquè el plafó té dues cares) allà al mig del carrer i després tracten d’identificar qui l’ha escrit mitjançant el nom i la fotografia. Figues d’un altre paner serà si tenen paciència per llegir-lo i gaudir-ne de l’obra literària. El que sí que sorprendrà a més de quatre, és el fet de descobrir que persones que els són conegudes, no sabien que tenen la pràctica d’aquesta activitat lírica.

Pel que fa als poemes exposats, hi ha una bona diversitat de temes i formats. Tenim poesia rimada i vers blanc. Un poema per a xiquets. Sonets. Aforismes. Quartets. Els autors la meitat tenen obra publicada amb alguns guardons aconseguits –dos d’ells el Premi Ciutat de València– i la resta, tot i que no s’han estrenat encara, estan en condicions de fer-ho. El castellà i el valencià estan en igualtat de condicions i fins i tot l’anglès aguaita el nas.

Els autors tenen la intenció que l’activitat siga periòdica, també consolidar el grup i enllestir altres iniciatives. Unes de cara als mateixos escriptors, però sobretot per a la població local. I així estendre el coneixement i estima per la poesia, i de retruc per la literatura en general.

 Un repte molt ambiciós, que el temps dirà si es farà realitat.

next