Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció, Blasco i Tauroni mantenen els seus pactes mentre que Generalitat i Coordinadora s’oposen

VALÈNCIA. El fiscal d’Anticorrupció Jesús Carrasco ha exposat en la seua elevació de conclusions provisionals a definitives en el judici per les presumptes irregularitats en subvencions a ONG i el fallit hospital d’Haití que respecta “en els termes més escrupolosos” els pactes que va aconseguir en els dies previs a l’inici de la vista amb els principals acusats, entre ells l’exconseller de Solidaritat del PPCV, Rafael Blasco.

Aquestes conformitats preveuen penes de tres anys i mig de presó per a l’exconseller de Solidaritat i exportaveu del PP a les Corts, Rafael Blasco, i l’empresari Augusto César Tauroni.

Així ho ha expressat el representant del Ministeri Fiscal aquest dimecres durant una de les últimes jornades d’aquest extens procés, corresponent al segon judici del cas, en el qual es jutgen dues peces del conegut com a cas Cooperació –2 i 3– sobre les quals la instrucció número 21 de València va donar per conclosa la investigació el 2017 pels delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental.

Per aquestes peces, Anticorrupció sol·licitava 16 anys de presó per a Blasco i demanava com a responsabilitat civil la quantitat de 4.639.840 euros a favor de la Generalitat. No obstant això, la pena més elevada que reclamava el fiscal és per a Augusto César Tauroni, fins a 21 anys i mig de presó.

No obstant això, els acords als quals han arribat aquests acusats contemplen penes inferiors –de tres anys i mig per als principals processaments–. Els acusats que han arribat a un acord amb la Fiscalia són, a més de Blasco, Augusto César i Arturo Tauroni; l’exsecretària general de la Conselleria, Tina Sanjuán; l’excap d’àrea de Solidaritat, Marc Llinares, i Alina Indiekina Lisenko i María Isabel Castillo López.

Enfront del respecte “escrupolós” a aquests pactes manifestat pel fiscal, les altres dues acusacions –Advocacia de la Generalitat i Coordinadora Valenciana d’ONGD– han mostrat la seua total oposició. “Ens oposem radicalment a les conformitats”, ha dit la lletrada de la Generalitat.

Per part seua, la pràctica totalitat de les defenses han sostingut que també respecten els pactes aconseguits amb les diferents acusacions i només han mostrat el seu rebuig a la responsabilitat civil global que ha fixat l’Advocacia, de 5 milions d’euros. A més, la majoria d’aquestes, entre elles la de Blasco i Tauroni, han demanat que Generalitat i Coordinadora paguen les costes del judici per “dilatar innecessàriament el judici” i han denunciat la “il·legitimitat” que consideren que afecta la Coordinadora en aquest procés judicial.

Així, les posicions dels principals processaments i les acusacions particular i popular s’han mantingut distants. L’advocada de la Generalitat ha assenyalat que respecta “tot l’exposat” en els acords en els quals aquesta part va participar, però manté la seua acusació inicial i la seua negativa a pactar en el cas de Blasco i amb els germans Tauroni i Llinares.

Sí que està d’acord, en canvi, amb els acords signats amb Tina Sanjuán, María Isabel Castillo i Alina Indiekina Lisenko i ha eliminat el delicte de temptativa de malversació sobre l’excap de Servei María Dolores Escandell, per la qual cosa només manté l’acusació per prevaricació com a cooperadora necessària i demana per això sis mesos d’inhabilitació especial ajustada a matèria de subvencions.

Els acords que inclouen Fiscalia i Advocacia són el de l’exdirector general de la Conselleria José María Felip; Alfonso Navarro; el president de l’ONG Esperanza Sense Fronteres, Fernando Darder, i Jesús Urquiza.

Posició de Coordinadora

Per part de Coordinadora, l’advocat Raúl Vidal ha confirmat que les conformitats que inclouen les tres acusacions es mantenen igual. És el cas d’Andrés Chust, Rosa María Castelo, Alberto Pampín, Luis Freire, José Bollaín i Miguel Ángel Climent Estruch. Així mateix, s’ha adherit a altres pactes, com és el cas de l’aconseguit amb María Isabel Castillo, Jesús Urquiza o Fernando Cañete.

Aquesta entitat manté, no obstant això, la seua acusació pel que fa a altres 13 processaments, entre ells els principals protagonistes d’aquesta xarxa. Aquesta postura, sumada a la de l’Advocacia de la Generalitat i ambdues així enfrontades a la posició de Fiscalia, portarà al fet que el tribunal haja de decidir entre respectar l’acordat per Anticorrupció i la majoria d’acusats o incrementar les penes dins dels límits més amplis demandats per les acusacions particular i popular.

Queixes de les defenses

Les principals queixes dels advocats de les defenses han anat dirigides a l’increment en la responsabilitat civil global que es demana als acusats. Els percentatges als quals hauran de fer front els processaments es mantenen, però la xifra total ha ascendit des dels 4.639.840 euros que sol·licitava Fiscalia a favor de la Generalitat al principi als més de 5 que ha fixat ara la mateixa Advocacia i que han respectat les altres acusacions.

Javier Boix, lletrat de Blasco; José Vicente Gómez Tejedor, lletrat de Tauroni, i la gran majoria de lletrats han criticat durament aquesta circumstància i han reivindicat que es respectara la xifra original que, segons han subratllat, figurava en els acords que es van signar.

Davant això, el fiscal Carrasco ha defensat que no s’ha modificat substancialment allò relatiu a la responsabilitat civil, sinó que únicament ha canviat “el quàntum”, però, ha agregat, “és una mica menor”. A més, ha sostingut que qui ha de fixar aquesta quantia és la Generalitat, en ser la perjudicada pel desviament de fons: “On mana patró, o patrona, no mana mariner”, ha apuntat en referència a l’advocada de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa