Diari La Veu del País Valencià
Revista de la Societat d’Onomàstica
La Universitat de València, amb l’esforç i coordinació dels nostres consocis i antics vicepresidents Vicenç Rosselló i Emili Casanova, organitzà els anys 1990 i 1991, ja en fa més de vint-i-cinc, el primer Mestratge de Toponímia, formador, sens dubte, de gran part dels estudiosos actuals d’Onomàstica al País Valencià. Els enyorats Ramon Amigó, Pere Català Roca i Enric Moreu-Rey, Cosme Aguiló, Gabriel Bibiloni, José Enrique Gargallo, Lluís Gimeno, Joan Ivars, Joan Miralles, Josep Moran, Ernest Querol, Xavier Terrado, Joan Tort o Albert Turull, membres destacats de la Societat d’Onomàstica, foren alguns dels ponents d’aquells dos cursos farcits de noms.

La SdO, com no podia ser d’una altra manera, ja havia tingut les terres valencianes com a seu dels col·loquis. El 1985 fou València, el 1988, Alacant, i aquell 1991, Castelló de la Plana. Des d’aleshores, Ontinyent (1995), Sagunt (1999), Teulada (2002), Algemesí (2005) i novament València (2007 i 2012) han estat seu de diversos del nostres col·loquis.

Altrament, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, a través de les Jornades d’Onomàstica, ha seguit conreant l’estudi i l’estima pels noms propis. Sant Mateu (2006), Oriola (2007), Xàtiva (2009), Vila-real (2010), Dénia (2011), Alzira (2012), Xèrica (2013), Vinaròs (2014), Mislata (2015) i Gandia (2016) han enriquit el seu patrimoni comarcal amb els estudis onomàstics, sovint amb la participació d’aquells alumnes del Mestratge i d’alguns dels nostres socis del Principat.

Enguany, 7 i 8 d’abril, la celebració conjunta a Elda i Petrer de la XI Jornada d’Onomàstica de l’AVL i del III Congrés de la Societat d’Onomàstica és una oportunitat per seguir treballant en l’estudi de la nostra llengua i dels seus noms. La recent trobada al monestir de Sant Miquel dels Reis de València, del president de l’AVL, Ramon Ferrer, i del president de la SdO, Joan Tort, enceta un camí de col·laboració entre les dues entitats que voldríem ben llarg i fructífer.

I també fem camí a Noms. Ja estem en la mitja dotzena, i en aquest número trobareu que ni la boira de la portada pot amagar els noms que s’enlairen en les serres. Un article d’Antoni Jaquemot sobre la muntanya del Canigó i la seua relació amb una inscripció ibèrica escrita en grec, i un altre sobre el massís de Montserrat, de Pau Tomé, així ho pregonen. El nostre president, Joan Tort, ens regala una semblança sobre la persona i el treball toponímic de qui va ser president de la Societat Catalana de Geo­grafia i vicepresident de la Societat d’Onomàstica, Vicenç Biete, traspassat ara fa un any i a qui vam retre un acte d’homenatge el 24 d’abril de 2016 a l’Institut d’Estudis Catalans. I ben interessant us ha de semblar l’article de Xavier Planas amb la proposta d’un neo­logisme toponímic, cindinònim, referit als topònims sobre riscos naturals.

Trobareu, a més, un allau —risc més aviat editorial— de notícies d’arreu del món pescades a la xarxa, de convocatòries onomàstiques i de novetats bibliogràfiques.

Per últim, diverses ressenyes es fan ressò d’algunes novetats editorials. Hi destaquem l’extensa i sentida presentació feta pel nostre secretari, Eugeni Perea, del llibre Univers Manent. Homenatge a la figura i obra d’Albert Manent i Segimon, tot un elogi a la persona i a la profusa obra de qui fou durant tants anys president de la SdO.

Tot propostes a les quals, una vegada més, us convidem perquè en sigueu els autors i puguem fer possible allò de “Ni un topònim sense recollir, ni un nom sense estudiar”.

Bona lectura!

Nou web de la SdO
https://www.onomastica.cat

Pàgina a Facebook
https://www.facebook.com/SocietatOnomastica/

Noms 6
El sisè número de la revista ja es troba en accés obert al web. La setmana vinent s’enviarà als socis que volen les publicacions en paper.
https://www.onomastica.cat/publicacions/noms/

Comparteix

Icona de pantalla completa