Diari La Veu del País Valencià
Lingüistes pel carrer, una realitat exposada

L’exposició Lingüistes pel carrer, amb un exquisit disseny d’Òscar Bagur, va conviure durant els dies 7 i 8 d’abril amb els assistents a la XI Jornada d’Onomàstica de l’AVL i III Congrés de la Societat d’Onomàstica que es van celebrar a Elda i Petrer.

Dins dels actes previstos, Àngela Buj Alfara va explicar aquest projecte conjunt del CEL i de la Societat d’Onomàstica.

Jesús Bernat Agut va fer alguns aclariments sobre les gràfiques dels cartells exposats, tot incidint en la diversitat de la ubicació urbana dels carrers, sovint ben significativa.​

Al cartell inicial hom pot trobar els 54 lingüistes del nostre àmbit que tenen algun carrer, plaça, rambla, avinguda… amb el seu nom.

El segon cartell ens mostra un mapa amb la densitat d’aquests carrers dedicats a lingüistes. També hi apareix una relació amb els 476 pobles on hem recollit els 852 vials. Una gràfica de barres ens parla de les ciutats que més en recullen (València, Barcelona, Palma, …) i una altra de les comarques amb major quantitat (el Vallès Oriental i Occidental, el Maresme, el Baix Llobregat…).

El tercer cartell ens ofereix un altre mapa amb les poblacions de naixement dels lingüistes i una gràfica amb la quantitat de carrers dedicats als autors amb major presència. Hi destaquen Pompeu Fabra (amb 267 carrers), Ramon Llull (187) Enric Valor (81) i Sanchis Guarner (60).

I tot seguint aquest ordre quantitatiu, en cada panell trobem les dades biobibliogràfiques dels autors i la seua presència arreu del domini. Després de Valor i Sanchis hi ha Mossèn Alcover que comparteix diccionari i cartell amb Francesc de Borja Moll. Els segueixen Antoni Rovira i Virgili i Manuel Milà i Fontanals.

Joan Coromines omple amb la seua magna obra el següent cartell. El segueix Carles Salvador. Marià Aguiló comparteix l’espai amb Gabriel Ferrater; Francesc Ferrer i Pastor tanca la selecció.

Ramon Amigó, Josep Aladern i Antoni de Bofarull, representants exclusius de la zona de l’Alt Camp i les Muntanyes de Prades, motiu de la passada Jornada de la Societat d’Onomàstica, apareixen abans del cartell Cronologia que mostra un seguit d’obres dels 54 lingüistes que repassen la nostra història lexicogràfica i gramatical.

Òscar Bagur, autor del disseny, amb Àngela Buj Alfara i Jesús Bernat Agut, coautors d’aquest projecte fet realitat.

En properes entrades analitzarem cadascun dels cartells exposats.

Mentrestant, tracteu d’escudellar-vos d’aquesta sopa de lletres els primers cognoms dels 54 lingüistes que hi ha pels nostres carrers. Com passa amb el carrers de doble sentit, podeu anar amunt i avall. Hi ha també grans vies en diagonal, rambles de dreta a esquerra i a l’inrevés. Amb les lletres que no empreu formareu una frase explicativa.

IMATGIES

Comparteix

Icona de pantalla completa