Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui pot que qui vol (35) El ‘Piolín’ sediciós

L’amic Blaver

On està la vaga general que deies tu?

Pep Amagat

No sigues tocacampanes, xicon. Què no veus que hi ha una mobilització permanent. Sense incidents, entesos, tot i les provocacions.

L’amic Blaver

Els més radicals em sembla que són els de la CUP, no?

Pep Amagat (meneja braços amunt i avall mentre l’amic l’escota amb la boca tancada i llavis units)

I les manifestacions d’estudiants universitaris i, fins i tot, de secundària. I els adults que també en fan i les cassolades a les 10 del vespre i… En una paraula, mobilització global, un poble en moviment. No vol dir que no porten una vida normal atès que la gent ha de seguir el dia a dia, ha d’anar a les seues obligacions. I, en acabat de la feina, se’n van a reunions o a treballar amb el que siga a l’ANC.

Tu quina cadena de TV mires i quins diaris llegeixes? Ben mirat, totes les cadenes indiquen el mateix en contra del referèndum. Com que nosaltres no rebem més que cadenes de TV espanyolistes, que fomenten la catalanofòbia, és evident que et deixes influenciar, és així o no? Donen una informació que no està d’acord amb la realitat, amb articles i imatges exagerades que em fan pensar que la premsa militant, sense dubte, està al servei de qui paga i defensa els interessos de l’amo. El cinisme d’alguns periodistes és increïble i fa fàstic.

L’amic Blaver

Però si algunes cadenes són de capital català!

Pep Amagat

Tens raó. Però això és un altre problema: tenir l’enemic dintre del teu país. Tenir l’enemic a casa; que fomente l’espanyolisme. És cert el que dius tu sobre capital català de les cadenes de tele o el mateix partit Ciutadans amb els Rivera, Boadella, Fèlix d’Azua em sembla i algun que altre més que no conec. Botiflers sempre n’hi ha hagut. Jo els enviaria a fer bolillos.

L’amic Blaver

Tu tan exagerat com sempre, xaval. Tens una setmana per a anar pensant el vot. Millor no cal que el penses. No se celebrarà el referèndum perquè hi ha tres vaixells amb policies que ho impediran. A veure si callen d’una volta, que estan pesadets amb el tema, cada dia quan engegues la tele ix el mateix, siga la cadena que siga. Els catalans es donaran una patacada de por.

Pep Amagat

El mal és que la gent d’Espanya no acaba d’entendre alguns serrells del perquè del referèndum. Les informacions i els articles de premsa no són objectius. No siguem sapastres, redéu, tota la premsa diu el mateix i va en la mateixa direcció, però la gent amb aquesta actitud visceral no coneix les raons exactes del perquè de tot plegat.

Dius que no el faran i jo dic que i tant que el faran. Que posen policies davant els col·legis electorals, aleshores es posarà un tropell de gent al davant. Saps de sobra que votaria ‘sí’, si poguera. I saps de sobra que no puc votar però el germà d’en Bosch votarà sí. Votarà un ‘SÍ’ com una casa de pagès, que diu ell. Em sents? (Pep alça la veu)

A propòsit d’això, si la situació fóra ací, al País Valencià, tu que votaries? Coneixes bé que estem patint aquesta situació colonial i que no fotem res per ser lliures. I aguantant eixe mal finançament i ens treuen el corredor del Mediterrani i han fet banderes l’agricultura que teníem; ara els arbres pateixen la Xylella fastidiosa i no fa la sensació que es preocupen. Tantes i tantes coses que no acabaria.

L’amic Blaver

Jo no aniria a votar. En la mateixa situació, no aniria votar. És anticonstitucional. No és legal. La llei està feta per a ser respectada.

Pep Amagat

Xe, que dius ara. No sigues vaca, quin covard. No puc creure que no aniries a votar! Vaja meninfot que estàs fet, collons!

L’amic Blaver

No m’interessa. Es pot millorar si ens donen un bon finançament. Podríem progressar igualment. Et van bé una cervesa, unes olives en sosa càustica i unes papes?

Pep Amagat

Perfecte i ben fresca a veure si aclarim idees. Encara que cadascú fa el que vol, ets ben cabut, samarro! Saps que, et passaré uns enllaços de gent que s’ha convertit a l’independentisme.

Tu procura que no guanyen els catalans, ja que si s’independitzen, llavors encara tindrem pitjor finançament. Obri bé les orelles, que si s’esdevingués, ja veuríem què passaria amb nosaltres: més repressió per la llengua i per l’economia.

La veritat és que Rajoy està pràcticament acabat tant amb referèndum com sense.

Els presidents dels governs espanyols no han sabut fer política. Zapatero, els predecessors a ell i els de després, o siga Rajoy, no han estat bon polítics. El mateix Rajoy, tossut com ell a soles, va fer recollida de signatures contra l’Estatut del 2005 o el Guerra, que es burlava de l’ampliació d’eixe estatut i donava estisores perquè el retallaren, rient-se’n…

No han sabut ni fer una política de seducció per a intentar retenir-los. S’han limitat a reprimir i oprimir el que han sabut i més. Si els hagueren demanat un referèndum fa uns anys i l’hagueren permès, hauria eixit que no a Catalunya. Segur. Però cada volta que prenen una decisió a Madrid fan brotar un manoll d’independentistes. En canvi, ací estem, o bé ho sembla, contents i conformes amb l’infrafinançament valencià. A les beceroles de l’independentisme.

Donarem suport als catalans… I que algun dia es recorden de nosaltres; ens ajudaran a construir els Països Catalans.

En Bosch (arriba en Bosch on es troben els altres dos amb una cervesa a les mans)

El meu germà diu que la veritat és que tenen molta emoció i neguit alhora. Estan a punt de fer un pas històric. Hi ha por en votants, en membres de les taules i en directors de centres. Costarà votar amb normalitat, és clar.

I els mossos a qui faran cas? Faran alguna cosa per a impedir el referèndum?

El meu germà ja sap on ha d’anar a votar. També diu que ja veurem què passa diumenge. Diu que potser des de divendres nit es precintaran els col·legis electorals i els mossos preveuen que pot haver-hi aldarulls.

Que caldrien moltes persones davant de cada col·legi per fer resistència pacífica. Tal vegada hi haja gent que crega ja ho tenim bé i que guanyaran, no se sap.

Pep Amagat (sense titubejar)

La incògnita, Bosch, és saber que passarà el 2 d’octubre i els següents.

L’amic Blaver

Res passarà perquè el referèndum no se celebrarà el diumenge 1.

A més a més, per què diuen que si guanya el ‘sí’, farem això i allò, quan, de fet, els partidaris del ‘no’ no participaran.

En Bosch

Està tot en l’aire. Hi ha emoció i neguit.

Comparteix

Icona de pantalla completa