Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 9 d’octubre

Dia nacional del poble valencià – Dia mundial del correu

2017.- Grups d’extrema dreta agredeixen participants de la tradicional manifestació de la vesprada del 9 d’Octubre a València. Els ultres boicotegen les dues principals manifestacions d’aquesta diada a València: la convocada per la Comissió 9 d’Octubre i la processó cívica del matí.

2015.- El cantant Raimon rep l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, després de 20 anys de vet del Partit Popular.

2013.- Tradicional marxa en defensa de la llengua i la cultura al País Valencià, precedida en aquesta ocasió pel lema ‘País Valencià. Dignitat!’, que demana al govern d’Alberto Fabra que “deixe de fer genuflexions” davant de Madrid. Es reivindica un finançament just, la connexió d’alta velocitat Castelló-Tarragona, la fi de la censura de TV3, el respecte a la llengua i la cultura dels valencians i una política social capaç de fer superar la crisi.

1999.- Les dones del poble del Palmar trenquen el monopoli de pesca dels homes a l’Albufera. Amb tot, les dones encara tenen l’oposició de la Confraria de Pescadors, que no accepta que elles venguen la pesca a la llotja de la localitat.

1989.- S’inaugura la Radiotelevisió Valenciana. Comença a emetre Canal 9.

1979.- S’inicia l’anomenada “Batalla de València” amb les agressions de grups anticatalanistes contra l’alcalde socialista de la ciutat, Ricard Pérez Casado.

1977.- Gran manifestació unitària a València en petició de l’Estatut d’autonomia. L’assistència de manifestants arribà a vora un milió de persones que ompliren els carrers principals del cap i casal.

1953.- Fa el seu traspàs a la Vall d’Uixó el notari, historiador i publicista valencià Honori García i García.

1935.- Gran manifestació per ‘la Pàtria Valenciana’ i en favor de l’Estatut d’Autonomia.

1934.- Enfrontaments a Alacant entre l’exèrcit i els manifestants en protesta contra el triomf de les dretes en les eleccions d’aquell mes.

1912.- Naix a Gandia l’escriptor Gonçal Castelló i Gómez-Trevijano.

1609.- Felip II i el seu privat, el Duc de Lerma i Marqués de Dénia, prenen la decisió d’expulsar els moriscos dels regnes d’Espanya.

1542.- Carles V lliura una carta al seu cosí el duc de Calàbria, signada a la ciutat de Monzón, comunicant-li que concedia privilegi d’Almodí a la vila d’Ontinyent.

1251.- Fa el seu traspàs a la ciutat d’Osca la reina Violant d’Hongria, segona esposa de Jaume el Conqueridor.

1238.- Entrada triomfal a València del rei d’Aragó, Mallorca i València Jaume I, comte de Barcelona i d’Urgell i senyor de Montpeller; data transcendental de la història del País Valencià per ser el primer dia de la seua incorporació a l’Europa del segle XIII.

Comparteix

Icona de pantalla completa