Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 29 d’octubre

2017.- Se celebra a València la 46a edició dels Premis Octubre en què resulten guanyadors Vicent Pallarés del Premi Andròmina de novel·la; Carles Camps, com a Premi Vicent Andrés Estelles de poesia; Manel Molins, premi Pere Capellà de teatre, i la torrentina Margarida Castellano, premi Joan Fuster d’assaig, primera dona que guanya aquest guardó en tota la trajectòria dels premis Octubre.

2004.- Els 25 caps de govern dels estats membres de la Unió Europea signen a Roma el nou tractat de la Unió Europea, també conegut com la Constitució europea. Paral·lelament, cinc presidents de comunitats i regions situades entre els Pirineus i la Mediterrània signen a Barcelona la Declaració fundacional de l’Euroregio Pirineus Mediterrània, un organisme que naix amb intenció d’aliança per crear un pol de desenvolupament. El document el signen els presidents de Catalunya, Aragó, Balears, Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló.

2004.- S’aprova un Reial Decret mitjançant el qual es permet als científics fer recerca amb cèl·lules mare d’embrions sobrers de fertilitzacions in vitro, la qual cosa suposa un gran avanç per a la ciència investigadora valenciana en particular i estatal en general.

2002.- Prop del 70% dels estudiants i professors de primària i secundària fan vaga per a protestar contra la Llei de Qualitat elaborada pel ministeri d’Educació.

Vaga ensenyament

1989.- Eleccions generals amb triomf, per tercera vegada, del PSOE, per majoria absoluta.

1983.- El doctor Pere Enguix (animador de les clíniques Mediterraneo en què es practica part sense dolor) és processat per avortament i ingressa en la presó model de València. Un grup de feministes es manifesta davant la porta dels jutjats de València com a senyal de protesta. El seu advocat defensor és l’expresident de la Generalitat Valenciana, Josep Lluís Albinyana.

Portada sobre Pere Enguix

1979.- El president preautonòmic Josep Lluís Albinyana presenta en el Ministeri de l’Interior la documentació de pronunciament dels ajuntaments del País Valencià a favor de l’Autonomia. Amb aquest pas, resten complerts tots els requisits previs per fer un referèndum i optar a ser una comunitat autònoma històrica, que mai no es va produir. Mentre això passa, l’Assemblea de Lo Rat Penat obliga a dimitir els seus directius perquè propugnen la unitat de la llengua.

1976.- Es presenta públicament la Taula de Forces Polítiques i Sindicals d’Alacant.

1969.- Creació del Centre d’Estudis Universitaris d’Alacant.

1965.- Intenses pluges provoquen el desbordament del Xúquer a la comarca de la Ribera.

1933.-Són rebudes i soterrades a València, amb tots els honors, les despulles del novel·lista Vicente Blasco Ibáñez.

Soterrar Blasco Ibáñez

1908.- Naix a València el compositor Vicent Asencio i Ruano.

1708.- Felip V confirma tots els privilegis de Nules i li concedeix fira anual i mercat setmanal.

1359.- L’Orde de Montesa estableix noves condicions de poblament als musulmans de la vila de Xivert.

Comparteix

Icona de pantalla completa