Diari La Veu del País Valencià
Dates i fets del 15 de desembre

Dia internacional de l’Esperanto

2016.- El sistema europeu de navegació per satèl·lit Galileu comença a oferir serveis, tot i que de manera limitada, fins al 2020. Galileu vol ser l’alternativa al GPS dels Estats Units.

2012.- Amb una participació notablement més elevada que anys anteriors se celebren a Castelló els 80 anys de les Normes de Castelló, signades per les principals institucions culturals del País Valencià el 1932, les quals acceptaven la unitat de la llengua amb tota la seua diversitat.

2011.- Cajamar i Ruralcaja, les principals caixes rurals de l’Estat, anuncien la seua fusió i la creació de Cajas Rurales Unidas, que disposarà més de 38.000 milions d’euros en actius.

2001.- Comença la distribució pública dels euros. Les entitats bancàries d’arreu l’Estat posen a disposició de tots els ciutadans les primeres monedes mitjançant una bosseta coneguda com a ‘euromoneder’ que conté 43 peces en què s’inclouen tots els valors emesos i que equival a 2.000 pessetes.

Joguina de la fàbrica Rogelio Sanchis

1999.- El Congrés dels Diputats ratifica la Carta Europea de les Llengües Minoritàries.

1930.- Vaga contra la monarquia i per la proclamació de la República, convocada per a tot l’Estat i seguida irregularment. A Alacant i altres localitats de les comarques del sud,té un gran seguiment.

1927.- Rogelio Sanchis munta una fàbrica de joguines a la vora de la carretera de Carlet a Tavernes de la Valldigna. Primer es va dedicar a la fabricació de joguets de cartró; després, buscà treballadors i maquinària a la zona joguetera d’Ibi i Alcoi per a poder passar a fer joguines metàl·liques.

Piano de Chopin a Valldemosa

1901.- Fundació de la Federació Agrària de Levante.

1838.- Chopin es trasllada a viure al monestir de Valldemossa, lloc en el qual hi compondrà dues poloneses, 1 nocturn i Marxa fúnebre.

1412.- Ferran I és escollit a Casp com a rei d’Aragó. Fou infant de Castella i rei d’Aragó, València, Mallorca, Sicília, Sardenya i Còrsega; duc nominal d’Atenes i de Neopàtria; comte de Barcelona i del Rosselló.

1405.- El rei Martí l’Humà atorga a Ontinyent la gràcia de disposar de mercat amb els privilegis i excepcions consegüents, tot assenyalant el dia en que ha de celebrar-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa