Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (45). Setmana Santa a la presó

Pep Amagat (mou els braços exaltats i parla amb emoció)

Has vist, Pep, les Torres de Serrans més indepes que mai demanant llibertat per als presos polítics. Quina vergonya, eixos polítics privats de llibertats! On s’ha vist!? On hem anat a parar, collons! Sí, hem tornat cinquanta anys enrere. Si l’amic Blaver no estiguera fent meditació, es posaria nerviós en veure el llaç groc penjant en les Torres.

En Bosch

Xaval, ell ha canviat molt. Seria massa dur, dir ja li ha passat la “burrera”, però té eixe sentit més o menys. Fixa’t que al monestir de Poblet és on ha anat a petar. Jo vaig pensar que el llaç no duraria gaire. Així ha estat. Ja l’han tret. Ben mirat, Espanya és la vergonya d’Europa. Diaris francesos, anglesos i alemanys en reclamen l’alliberament.

Pep Amagat

Això és com el que fa anys deia l’humorista Jaume Perich, que en un acudit el seu gat semblava dormir i quan es va despertar va dir: “He tornat 20 anys enrere. He tornat a l’any 1966”.

En Bosch

Ja tenia raó, ja. És horrible, pobres polítics tancats. Han quedat sols a casa la dona i les criatures xicotetes. Vaig estar a la manifestació de dimarts per a demanar-ne la llibertat. Vaig anar amb altres amics del Bloc.

Pep Amagat (gesticula amb els braços)

Doncs, jo també hi era. Vaig cremar fotos del rei. És llibertat d’expressió, no?

En Bosch

Sí, és clar. Veus, això no ho faria. Torne a dir que diaris d’arreu demanen llibertat pels empresonats. El ‘New York Times’ demana Un gest conciliador per a Catalunya. “You can’t have our Clara” (“No podeu tenir la nostra Clara”) diu el diari escocès The National, referint-se a la consellera Clara Ponsatí, exconsellera cessada. I el diari francès Le Monde deia ahir; “Nous, citoyens d’Europe, demandons la liberté immédiate des citoyens catalans encarcérés pour leurs concictions politiques”, és a dir, “Nosaltres, ciutadans d’Europa, demanem la llibertat immediata dels ciutadans catalans empresonats per les seues conviccions polítiques”.

Pep Amagat

Qui és el president del Gobierno, Rajoy o els tribunals? Per a mi no hi ha dubte. Males llengües diuen que Rajoy era partidari de donar-los la llibertat. Tanmateix, l’ultraconservador jutge Llarenas (darrere del qual es diu que està l’Aznar) diu que no, que han d’estar a la presó. Setmana Santa a la presó. Llavors qui mana? Eixe jutge per cert viu a la riquíssima població de Sant Cugat i amb casa a Das, a la Cerdanya.

En Bosch

El Gobierno està portant a terme una campanya de la por contra els polítics catalans i contra el poble català.

Pep Amagat

Encara diria més. Els espanyols tenen un problema gros al davant. Els han erosionat molt la llibertat d’expressió. Els catalans han alçat la llebre d’una sèrie de problemes desatesos.

En Bosch

Ja es veu, ja. El finançament del País Valencià se n’ha anat a pastar fang. I les pensions dels jubilats? De pena. Una dona d’un poble estava que treia foc pels queixals: “És que no hi ha dret, el meu home no pot treballar i li diuen que ha de treballar en una oficina de l’ajuntament i no es pot ni ajupir ni moure el cos. I què han fet? L’han declarat com a persona amb incapacitat laboral, inútil que deien abans, o alguna cosa així i li han donat una paga de 400 euros. Creieu que es pot viure amb açò? Admire els catalans que han plantat cara a eixa colla de corruptes que tenen diners pel que volen. Els hauria de caure la cara de vergonya”.

Pep Amagat

El 155 que el Gobierno ha aplicat a Catalunya no és més que una advertència. Ve a ser com una deadline i qui travesse la ratlla que s’atenga. Com he llegit ‘Estat de les autonomies és una mera estupidesa’. Jo dic que això s’ha acabat ja, l’han enviat a fer la mà i l’han cremat en un muntó com el llaurador crema la remulla de descimalar oliveres.

En Bosch

Diuen que entre els independentistes més extremats hi ha valencians que han anat a treballar a Catalunya. Un home em deia de broma; es veu que han estat ensinistrats. Li vaig dir vostè sí que ho ha estat per a dir xorrades. Tanmateix, és ben cert que jo en conec dos; una amiga i el meu germà que va anar amb gent de Figueres a tallar l’autopista AP7 i d’altres a la Nacional II a l’Alt Empordà. Van estar asseguts ben junts i fent resistència passiva. «Som gent de pau», cridaven.

Pep Amagat

Tu no ets independentista, Bosch, però açò del finançament pinta mal. Això dels valencians és perquè estem tan reprimits i frustrats per la política que es fa al País Valencià que quan podem alliberar-nos esclatem amb virulència. Com m’agradaria haver estat amb el CDR lluitant per la República. Vas veure com cremaven neumàtics i com llençaven contenidors contra els mossos d’esquadra. Flipant, xe, flipant! Mentrestant, ni que fora un James Bond, Puigdemont va internacionalitzant el tema català. Per cert, has vist el video “Why catalan independence” History of Catalonia, censurat per Youtube i que s’ha convertit en viral?

Comparteix

Icona de pantalla completa