Diari La Veu del País Valencià
Fa més qui vol que qui pot (53) La jubilació i, en acabant, què?

Estan asseguts sota una pineda buscant una miqueta d’airús en un dia calitjós de primers d’agost.

L’amic blaver

Tors inclinat una miqueta endavant.

Les vacances passen de pressa, molt de pressa. Tant de bo pogués quedar-me espatarrat en aquesta gandula sota un pi. Ah, i sentint Joan Baez, la qual em porta molta pau i calfreds en algunes cançons com North Country Blues. No tornar a la feina i suportar eixes reunions àrides i discussions estúpides que sovint no aprofiten. Si pogués jubilar-me!

Pep Amagat

Com és que t’agraden cantants com aquesta de fa tants i tants anys? Increïble, no m’ho puc creure.

L’amic blaver

Es desconnecta els auriculars

És clar, tu només escoltes quatre o cinc grups i cantants en català. Aquesta cantant té la veu més dolça i pacífica que puga existir en el món.

En Bosch

Estic d’acord, amic Blaver, és preciosa tot i que ja té els seus anys…

L’amic blaver

El talla

Això no li fa res. És una dolça que dóna pau.

Pep Amagat

Es rasca el lòbul de l’orella

És clar, tu ara et decantes cap a la meditació i el ioga, les respiracions i tot això. Està bé. Potser eixa cantant també aporte el benestar i la calma de la qual en parles. Per això dius que estaries bé sense treballar i amb aquesta calma i tranquil·litat. Ah caram, bandoler!

L’amic blaver

Doncs, sí. Més o menys com un jubilat. Tant de bo ens la donaren ja la jubilació.

Pep Amagat

Ho veus. Només donen la jubilació quan hom té una tafarrada d’anys i està per a pocs trots. Quan estiga jubilat tindré un problema que igual no sabré que fer. A tu que t’ha donat per filosofies orientals, què m’aconselles, amic blaver?

L’amic blaver

És quelcom que no m’he plantejat encara però és cert que quan deixes de treballar com hi has fet durant anys, has de pensar: i ara què caram puc fer? Tractaria de no quedar-me a casa mirant la tele. Jo tinc clar que, si més no, llegiria coses sobre budisme, sobre tècniques orientals de diverses activitats com ara ioga. Taitxí, no n’he practicat mai, per tant, quedaria fora.

En Bosch

Sé de gent del poble, llauradors sobretot, que després de la jubilació treballen més que abans d’estar-ho. La pregunta és què poden fer els llauradors jubilats?

Pep Amagat

Hòstia, tio, un muntó de coses. Quines? Viatjar, per exemple.

En Bosch

Es posa les mans al cap.

Calla i no digues més animalades! La seua pensió de merda no dóna ni per anar d’ací a Xàtiva. Una pensió així dóna per passar el mes i prou, si arribes. És que ells no només no tenen diners per fer-ho sinó que no saben anar enlloc. No estan habituats i se senten acovardits. No he dit inútils, eh? Els falta, potser, destresa per eixir-se’n endavant.

Pep Amagat

I no tenen això del Imserso, crec que es diu.

En Bosch

Però només poden accedir a algun viatge a les mil. Els ho has de donar tot fet. Podrien llegir novel·les però no acostumats i és cosa rara si es compren un llibre, per sort poden anar a la biblioteca però tampoc, ja que és difícil canviar rutines establertes de fa anys i que s’han quedat fixades i, alguna volta, rovellades.

Pep Amagat

Ausades que ho tenen magre, xicon! La mare que va, que se’ls ajude! Tota la vida treballant i ara va i no en poder gaudir. Que té collons la cosa, eh?

En Bosch

I per a no estar tot el sant dia per casa se’n van als bancals i punt. L’altre dia hi havia un que deia: la dona i jo ho tenim tot dit i tot el que em pot caure, si estic per casa, és algun renegó. Tant per tant, a fer la mà, me’n vaig als bancals i m’entretinc. Tampoc pot un estar al casino jugant al dòmino o al truc.

L’amic blaver

A mi em sembla que una vegada jubilada, una persona hauria d’aprendre a assaborir els anys i no malgastar els que li queden.

Pep Amagat

Es toca el pit amb la mà esquerra.

Enhorabona, Blaver, açò que acabes de dir està de collons, de ben dit. Algun dia m’ajudaràs a aprendre’n. Ara per ara, descansa i gaudeix de Joan Baez que la setmana que ve, ja saps, a treballar, comprens?

L’amic blaver

Quin remei, no?

Comparteix

Icona de pantalla completa