Diari La Veu del País Valencià
Associacions veïnals i ecologistes demanen a Puig una moratòria per a l’ampliació nord del port de València

VALÈNCIA. Grups ecologistes i associacions veïnals s’han unit aquest dimarts per a enviar una carta al president de la Generalitat, Ximo Puig, per a sol·licitar que el pròxim 26 de juliol ajorne l’adjudicació de la nova terminal nord del port i possibilite que la ciutadania puga informar-se i decidir sobre un “macroprojecte que afectarà les vides de la població de la ciutat i la comarca de l’Horta per generacions”.

El projecte, segons denuncien les agrupacions en un comunicat conjunt, suposarà “un increment del trànsit de 6.000 a 18.000 camions diaris, que inevitablement crearà la necessitat d’ampliar o crear noves infraestructures d’accés, com el polèmic accés nord”.

Per tant, el projecte “amaga una sèrie d’actuacions que suposaran fragmentar més el territori i els ecosistemes, contribuir a la pol·lució acústica, deteriorar la qualitat de l’aire i en general, anar en contra de les accions necessàries per a mitigar els efectes del canvi climàtic”, han explicat.

Els grups veïnals i ecologistes han demanat al president “que faça front a l’emergència climàtica que va declarar abans de les eleccions”. Així, els col·lectius han denunciat que l’ampliació nord del port de València tindrà un impacte social i ambiental “molt greu”, ja que es preveu triplicar la capacitat d’handling –assistència en terra a aeronaus– actual del port.

Des de les agrupacions veïnals i ecologistes, han denunciat la falta de participació ciutadana, ja que es tracta d’una decisió “presa d’esquena a la ciutat, sense admetre cap mena de debat i amb una avaluació ambiental del 2007 totalment obsoleta”.

Quant als factors econòmics, han destacat que es tracta d’un projecte pressupostat amb uns 1.400 milions d’inversió pública i que l’Autoritat Portuària de València avalua la rendibilitat econòmica sense tindre en compte els impactes negatius a llarg termini als ecosistemes –com la desaparició de les platges de l’Albufera– així com la seua afecció sobre el paisatge, la salut dels habitants i el turisme sostenible.

Precisament, representants de l’associació Per l’Horta s’han reunit aquest dimarts amb el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau. En representació de l’associació Per l’Horta, Julio Moltó ha declarat que “en una situació d’emergència climàtica cal posar els interessos de les persones per damunt dels interessos que busquen beneficis”.

A més de demanar una moratòria per l’ampliació del port de València, “hem posat a la taula altres temes com la Zona d’Activitat Logístiques (ZAL) de l’horta de la Punta de València, i la històrica reivindicació perquè l’antic llit del Túria puga recuperar l’eixida al mar”, ha subratllat Moltó.

Després de finalitzar la reunió, Dalmau ha manifestat que “cal escoltar les reivindicacions que plantegen col·lectius com aquest per a traslladar-les al Consell, en la mesura que siga possible”.

“Per l’Horta ens ha fet arribar una de les seues principals preocupacions com és la de l’ampliació del port de València, per a la qual demanen una moratòria en vista que els informes d’impacte mediambiental es van fer fa deu anys i hui dia estan superats pel canvi climàtic”, ha afirmat Dalmau.

El vicepresident segon ha apostat perquè València se situe a l’avantguarda de les ciutats sostenibles del món, “sense anar més lluny, ahir s’inaugurava el Centre Mundial de València per l’Alimentació Urbana Sostenible i ha sigut possible en bona part a les reivindicacions de col·lectius com Per l’Horta per a fer de València un referent en alimentació de qualitat en el marc dels nuclis urbans”, ha declarat.

Comparteix

Icona de pantalla completa