L'Audiència Nacional acorda la llibertat sota fiança de 5.000 euros per a tres dels CDR empresonats

La Fiscalia va demanar que se'ls mantinguera empresonats tot i que va obrir la porta a un alliberament sota fiança de 9.000 euros
20 desembre 2019 13:14h
El jutge va enviar a presó set membres dels CDR acusats de terrorisme aquest setembre. / EUROPA PRESS

MADRID (ACN). La sala penal de l'Audiència Nacional ha acordat la llibertat sota fiança de 5.000 euros per a tres dels set CDR empresonats per terrorisme: Xavier Buigas, Guillem Xavier Duch i Eduardo Garzón.

La sala ha decidit estimar parcialment els recursos d'apel·lació de les seues defenses. Hauran de comparéixer tots els dilluns al jutjat de la seua residència; se'ls prohibeix eixir de l'Estat, i hauran de fixar un telèfon, un domicili i una persona de contacte per rebre qualsevol tipus de comunicació judicial. 

La Fiscalia va demanar que se'ls mantinguera empresonats tot i que va obrir la porta a un alliberament sota fiança de 9.000 euros. L'acusació popular, exercida per l'ACVOT, va demanar mantindre la presó incondicional.

Pel que fa al risc de fuga, la sala conclou que es poden adoptar mesures cautelars menys greus donat el provat arrelament personal, familiar, social i econòmic, que determina una "minoració molt significativa del risc de fuga".

Sobre la possibilitat que oculten o destruïsquen proves, els jutges tenen en compte que en el moment actual ja han estat practicades gairebé la totalitat de les diligències que inculpen els encausats, i per tant no existeix la possibilitat que obstaculitzen, dificulten o retarden la investigació.

Les interlocutòries sobre Eduardo Garzón i Xavier Buigas indiquen també que no van participar de forma material en la fabricació i tinença d'explosius, tal com també admet la Fiscalia.

L'Audiència, en tot cas, remarca que els fets investigats continuen emmarcats en els delictes de pertinença a organització terrorista, tinença d'explosius amb fins terroristes i conspiració per a la comissió d'estralls.

Els magistrats descarten les possibles vulneracions de drets que al·legaven les defenses dels tres CDR i asseguren que el jutjat central d'instrucció número 6 ha complert "sobradament i escrupolosament" amb el dret a la tutela judicial efectiva.

Entenen que les diligències practicades fins ara mostren un "elevadíssim índex de versemblança" respecte a la seva participació en els fets delictius dels quals se'ls acusa, però afegeix que això no pot justificar per si mateix la mesura cautelar de presó, malgrat la "rellevant probabilitat de culpabilitat que concorre en el present fet".

La sala té pendent resoldre el recurs d'apel·lació interposat per Alexis Codina.

next