Baldoví diu que "sobren" les declaracions de Torra però reconeix el dret a decidir de qualsevol poble

El candidat de Més Compromís lamenta que a la dreta "ja li va bé" que s'estiga parlant tot el dia de Franco i de Catalunya perquè així no es tracten els "temes importants" i remarca que la seua formació se centra en el territori "que va del riu Sénia al Segura"
28 octubre 2019 20:02h
El candidat valencianista ha reiterat en diverses ocasions que la seua campanya electoral no se centra en aquestes qüestions. "Centrar-nos a parlar de Franco i de Catalunya fa que no parlem de temes importants", ha lamentat, tot afegint que "a la dreta ja li va bé que siga així". / DLV

VALÈNCIA. El portaveu de Compromís al Congrés i número 1 de Més Compromís, Joan Baldoví, ha manifestat aquest dilluns que, a parer seu, "sobren algunes declaracions" que fan "alguns polítics catalans quan parlen d'ací". D'aquesta manera ha respost als periodistes preguntat en la roda de premsa de presentació de la campanya electoral de Més Compromís per una piulada que ha fet el diputat de Compromís a les Corts i membre del Bloc Josep Nadal sobre les declaracions del president Ximo Puig cap al seu homòleg català, Quim Torra.

Aquest divendres, Torra va manifestar que subscribia "de dalt a baix" la declaració de la Llotja de Mar, signada per partits independentistes catalans, bascos, gallecs, valencians i balears, i que defensa el dret a l'autodeterminació d'aquests territoris com "una causa justa". Dissabte, Puig va exigir al president de la Generalitat de Catalunya que "deixe tranquils els valencians" i el va instar que, "quan estiga parlant de les seues ànsies sobiranistes o de tot el que forme part dels seus somnis, no nomene la Comunitat Valenciana per a res". Aquest diumenge, el president valencià i secretari general del PSPV va reiterar a Torra que "mai més en els seus plantejaments polítics incloga la Comunitat Valenciana".

Nadal va contestar en Twitter a aquestes declaracions del socialista: "Encara que Ximo Puig no ho vulga, tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació, també el País Valencià. Potser s'hauria de preocupar més perquè el seu partit vaja hui a manifestacions junt amb VOX", en referència a la presència del PSOE en la manifestació convocada a Barcelona per Societat Civil Catalana. Preguntat concretament per la piulada de Nadal, Baldoví ha manifestat: "M'alegre que al si de Compromís hi haja diversitat d'opinions". 

El candidat valencianista ha reiterat en diverses ocasions que la seua campanya electoral no se centra en aquestes qüestions. "Centrar-nos a parlar de Franco i de Catalunya fa que no parlem de temes importants", ha lamentat, tot afegint que "a la dreta ja li va bé que siga així".

Preguntat per les paraules de Torra sobre la declaració de la Llotja de Mar –que va reivindicar que en el context actual serveix per a unir diferents territoris de l'Estat que, segons ell, lluiten per la mateixa causa–, Baldoví ha dit que creu que, "quan alguns polítics catalans parlen d'ací, sobren algunes declaracions". "Cadascú ha de parlar del territori que representa; nosaltres volem parlar del territori que va del riu Sénia al riu Segura", ha remarcat. "No tenim cap interés en campanya ni fora d'ella a parlar d'altres territoris; nosaltres estem per a parlar dels temes valencians, que són els que realment ens interessen", ha reiterat. 

"Però tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació?", han repreguntat a Baldoví, qui ha respost que, "sempre que hi haja un diàleg i que es faça en pau, qualsevol poble té dret a decidir el seu futur, sempre dins dels límits democràtics i pacífics. En aquest sentit, ha recordat que "fins i tot el PSOE va reivindicar en els primers temps democràtics" el dret a l'autodeterminació.

Pel que fa a la proposta de resolució aprovada en el darrer Consell Nacional del Bloc –una de les 'potes' de Compromís i a la qual pertany Baldoví–, ha argumentat que va ser "una declaració genèrica" amb la qual el seu partit volia posar en relleu que l'amnistia per als presos polítics catalans "podia propiciar el diàleg".

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next