El Banc d'Espanya vol "sotmetre a vigilància" el mercat immobiliari davant de l'augment dels preus

L'organisme veu un "notable dinamisme" en la compra i venda de pisos 
16 setembre 2019 13:04h
El Banc justifica la vigilància per l'"estreta vinculació" amb els cicles econòmics i de crèdit i les seues implicacions socials. / EUROPA PRESS

MADRID. El Banc d'Espanya ha destacat un "notable dinamisme" del mercat immobiliari als països de l'eurozona amb "alces sostingudes" dels preus en molts països i ha recomanat "sotmetre'l a vigilància". Segons consta en un informe del banc, aquesta vigilància és encara més recomanable tenint en compte el context actual de tipus d'interés reduïts. El Banc ha afegit que aquesta vigilància està justificada per l'"estreta vinculació" amb els cicles econòmics i de crèdit i les seues implicacions socials. El preu de l'habitatge va créixer un 4% interanual en el primer trimestre del 2019, xifra que reflecteix una "lleugera desacceleració", ja que el 2018 va ser del 4,8%.

El creixement del preu va ser del 9% a Portugal; del 8% als Països Baixos i Eslovènia, i del 7% a Alemanya i l'estat espanyol. En canvi, a Irlanda o Àustria es va quedar en el 4%, després que el 2018 van ser del 10% i el 7%, respectivament. Itàlia és l'únic país de la Unió Econòmica i Monetària (UEM) en què preu de l'habitatge va registrar una caiguda, del 0,8% concretament.

Si es pren com a referència una perspectiva temporal més àmplia, s'observen situacions clarament diferenciades entre països. Així, a Itàlia, l'estat espanyol, els Països Baixos, Irlanda i Grècia, el preu de l'habitatge va registrar una caiguda del 40% en termes reals entre el 2014 i el 2016. Després d'aquest ajustaments, els preus es van estabilitzar a Grècia i Itàlia, mentre que a l'estat espanyol, els Països Baixos i Irlanda van tornar a agafar una tendència alcista, particularment intensa a Irlanda.

En canvi, hi ha un altre grup de països, entre els quals se situa França, Bèlgica i Luxemburg, en què els preus han assolit nivells molt elevats. En un tercer grup, entre els quals hi ha Alemanya, Àustria i Portugal, la revalorització de l'habitatge des del 2014 no va estar precedida per fortes pujades abans de la crisi.

Seguint diversos anàlisis, el Banc d'Espanya estableix que el preu de l'habitatge en alguns països "presenta signes de sobrevaloració respecte als seus nivells d'equilibri". En el cas de l'estat espanyol, les estimacions de l'organisme estableixen que "el preu de l'habitatge no està, de mitjana, allunyat del seu valor d'equilibri".

L'informe també s'atura en el creixement del crèdit hipotecari, que és "més moderat" que el sorgit per les pautes històriques passades.

next