Black Friday també?

29 novembre 2019 06:00h

Fa quatre dies el Halloween i ara el Black Friday, tal vegada som ja una colònia de l'imperi EUA? L'Estat associat núm. 51, com el pobre Puerto Rico? I quan els EUA es tiren a un pou, o provoquen una nova guerra, nosaltres també ens hi tirarem?

Franco ja ens va deixar la maleïda herència de les bases militars nord-americanes a Rota, Morón, etc., des d'on han eixit avions i vaixells que han bombardejat i massacrat a poblacions llunyanes. Afortunadament el dictador va desaparéixer, però els que vingueren després no s’atreviren o no pogueren llevar-nos aquestes males puces del damunt.

I on estan eixos «patriotes» que se'ls omple la boca de visques a Espanya i ara no diuen ni piu d'aquesta invasió ni del neocolonialisme militar, cultural i econòmic? I els nous polítics, per què no rebutgen aquest atac a la nostra cultura i costums? Realment és necessari obrir els comerços per la nit? No n'hi ha prou amb el dia? Al final de la temporada no es vendrà el mateix amb Black Friday o sense?

Doncs bé, els ecologistes sí que ho tenim clar i ens oposem totalment a les bases militars i a l'american way of life. A les primeres, pel perill que suposen i la sang que vessen, encara que siga lluny. I al segon, perquè aquest model de vida, neoliberal porta la majoria de la població a la precarietat i a la pèrdua de drets.

De fet els EUA són un molt mal exemple a seguir perquè tenen més de 50 milions de persones vivint en la misèria, molts pels carrers, al costat de supermilionaris com Bezos o Gates, els quals posseeixen més de 100.000 milions de $ (escaquejant-se de pagar la major part dels impostos que els corresponen), més que molts països sencers. D'altra banda, els EUA dediquen 649.000 milions anuals per a armaments i guerres (defensa, en diuen ells; violenten fins a les paraules!) però no dediquen ni la meitat a oferir a la seua població sanitat pública, ni segur de desocupació, ni pensions de jubilació, etc. És un país governat per rics avars, miserables i bel·licistes. El pitjor exemple.

A més, mantenir els comerços oberts tota la nit implica exacerbar el consumisme irracional, explotar més els treballadors i la Naturalesa, consumir més energia i, per tant, contaminar més, tot això precisament ara que estem en Emergència Climàtica...

En fi, si teniu un poc de sentit comú, no compreu res el Black Friday. La nit és per dormir i fer altres coses, no per comprar!

next