Diari La Veu del País Valencià
El Botànic inicia la campanya a la caça del vot indecís per a barrar el pas a la dreta

VALÈNCIA. Aquesta mitjanit ha començat arreu de l’Estat la campanya electoral per a les eleccions generals del 28-A. A més, aquests comicis coincideixen per primera vegada amb les eleccions autonòmiques valencianes, després que el president Ximo Puig anunciara l’avançament el passat 4 de març.

Tenint en compte les darreres enquestes publicades, el Botànic comença la carrera amb avantatge, ja que la suma de les forces progressistes guanyaria el bloc conservador. Per tant, la Generalitat podria estar governada per un nou acord entre el PSPV, Compromís i Podem. A més, en aquesta ocasió, la formació morada es presenta en confluència amb Esquerra Unida i ho fa, “ara sí, amb la voluntat de governar”.

No obstant això, les millors previsions del baròmetre publicat aquest dijous pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) dibuixen un escenari en què no caldria el suport d’Unides Podem-EUPV, que es preveu que obtindrà entre 7 i 8 escons. El baròmetre, amb 1.373 entrevistes realitzades entre el 14 i el 25 de març, també reflecteix que el PSPV es mouria en una forquilla d’entre 33 i 36 escons i que Compromís estaria entre els 17 i 18 escons. Per tant, la suma del PSPV i Compromís seria de, com a mínim, 50 escons. En aquesta xifra està exactament la majoria absoluta de la cambra legislativa valenciana, ja que hi ha 99 escons.

La batalla pels indecisos

Pel que fa al bloc de la dreta, la projecció del repartiment d’escons en dona entre 18 i 19 al PPCV; entre 16 i 19, a Ciutadans, i fins a 5 o 6, a Vox. Amb aquestes dades, amb les previsions més favorables per a tots tres partits, el bloc de dretes sumaria 44 escons, de manera que es quedaria a sis de la majoria absoluta.

No obstant això, on hauran de posar esforços els partits és en la batalla pels indecisos, tant pels que encara no saben si aniran a votar com pels que encara no saben a qui votaran.

Així, un 74,9% dels valencians ha assegurat que anirà a votar “amb tota seguretat” el 28 d’abril i un 11,9% ha respost que, “probablement, sí que ho farà”. Això suma un 86,8% de la població enquestada. D’aquest electorat que sí que anirà a votar, un 60,1% ha respost que “ja té decidit el seu vot” i un 38,7% que encara “no l’ha decidit”. Aquest alt nombre d’indecisos provoca que “molts escons no puguen assignar-se amb exactitud en aquests moments”, adverteix el CIS.

Els partits intentaran que aquests quinze dies de campanya –des d’aquest divendres, 12 d’abril, fins al 26 d’abril– servisquen per a guanyar-se la confiança d’aquests indecisos, així com per a mobilitzar el seu electorat perquè acudisca a les urnes el 28 d’abril.

Entre la “singularitat” i la “invisibilitat”, i enmig d’un pont festiu

La decisió d’avançar les eleccions autonòmiques al 28 d’abril per a celebrar-les conjuntament amb les eleccions generals va ser, probablement, el moment de més tensió en el Botànic. El PSPV i Compromís tenien en comú la voluntat de singularitzar les eleccions valencianes i de tindre un calendari electoral propi. Però, mentre que els socialistes defensaven que l’avançament dels comicis valencians els donaria visibilitat, Compromís pensava que l’agenda política espanyola eclipsaria l’actualitat valenciana.

Un mes i mig després d’aquella decisió, és innegable que la campanya valenciana està condicionada per l’estatal, ja que per primera vegada coincideixen el mateix dia els comicis autonòmics amb els generals, i no amb els municipals, que se celebraran el 26 de maig.

Ara bé, els partits han aprofitat aquesta oportunitat. Fins i tot Compromís, després dels moments inicials d’enuig i incertesa, va reconéixer que l’avançament es va començar a viure amb “entusiasme”. Aquest va ser l’adjectiu utilitzat per Joan Baldoví, qui va afirmar que: “Ens hem posat les piles, ens ha vingut fins i tot bé”. A més, el diputat al Congrés va explicar que les primàries van servir de precampanya a la coalició.

Pel que fa als partits d’àmbit estatal, les primeres espases no només tancaran campanya a Madrid, sinó que abans passaran per València. Així, el dia 26 d’abril estaran a la ciutat el president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; el president de Ciudadanos i candidat d’aquest partit a la Presidència del govern espanyol, Albert Rivera, i el líder del Partit Popular i candidat a la Presidència del govern espanyol, Pablo Casado.

Quant al tàndem d’Unides Podem-Esquerra Unida no hi ha constància fins al moment que Pablo Iglesias i Alberto Garzón vagen a tancar campanya a València. Sí que es preveu que el secretari general del partit morat passe per la capital del Túria el dimecres 17 i que el dia 18 estiga a Elx (el Baix Vinalopó), mentre que Garzón estarà a Alacant l’última jornada de campanya.

Una altra peculiaritat d’aquesta campanya és que, per primera vegada, es desenvoluparà per Setmana Santa i Pasqua. No només això, sinó que les eleccions cauran en ple pont festiu a molts municipis valencians, ja que l’endemà és Sant Vicent Ferrer.

Diferents expectatives, diferents perfils de campanya

Els socialistes valencians, liderats per Puig, aspiren a convertir-se aquestes eleccions autonòmiques en la força més votada i a poder liderar un nou Pacte del Botànic que permeta continuar les polítiques de canvi iniciades el 2015. El PSPV, que ha obert la campanya a la plaça de Patraix amb parlaments de Puig i del ministre José Luis Ábalos, podria veure’s beneficiat pel fet d’haver unit els comicis autonòmics amb els generals i espera que els bons resultats que els atorguen els sondeigs no desmobilitzen l’electorat progressista.

Compromís, que el 2015 va créixer de manera exponencial de 6 a 19 diputats, lluitarà amb la candidatura de Mónica Oltra per a ser una força determinant en un nou Botànic, del qual ha sigut una part important com a tercera força al País Valencià. A més, remarquen que les enquestes els solen atorgar pitjors resultats que els que finalment aconsegueixen. Oltra ha obert la campanya al costat de l’alcalde de València, Joan Ribó, i del diputat al Congrés Joan Baldoví –ambdós candidats a reeditar els seus càrrecs–. Compromís destaca que “el canvi polític ha vingut per a quedar-se” i que les persones que van apostar per ell han vist complides les seues expectatives.

El partit de l’esquerra amb pitjors expectatives electorals és Podem –amb Esquerra Unida–. Tot i això, el seu candidat a la Presidència de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau, reivindicarà durant la campanya la necessitat de reeditar un Botànic amb polítiques més “valentes” i del qual formen part de manera activa.

Pel que fa al bloc conservador, el PPCV d’Isabel Bonig haurà de fer front a un vot dividit amb Ciutadans i, potser, amb Vox. Això suposaria que els populars perdrien la condició de primera força després de quasi tres dècades, segons apunten les enquestes. Bonig, que ha obert campanya amb una festa al costat de la seu del partit, té la vista posada a poder formar un govern ‘a l’andalusa’ –de fet, Juanma Moreno ha participat en la precampanya valenciana–.

Ciutadans, que ha obert la campanya a la plaça dels Pinazo de València, espera ser determinant en un nou govern que pose fi a l’actual. Segons ha assenyalat el seu candidat a la Presidència de la Generalitat, Toni Cantó, estan creixent i “a punt de desbancar el tripartit valencià” d’esquerres.

Comparteix

Icona de pantalla completa