Diari La Veu del País Valencià
La bretxa entre el camp i el supermercat augmenta: els productors guanyen menys i el consumidor paga més

VALÈNCIA. Nombrosos agricultors es van manifestar diumenge a València per a reclamar mesures que ajuden a superar la crisi per la qual travessa el sector citrícola valencià i una de les seues principals reivindicacions va ser que es garantisquen uns preus justs per als consumidors. De fet, ja fa anys que els productors denuncien que els mitjancers i la gran distribució s’enriqueixen amb la venda de fruita, mentre que els que treballen el camp no reben preus justs pels productes i, fins i tot, en nombroses ocasions venen per baix del preu de cost.

De fet, les associacions agràries han denunciat aquestes darreres setmanes que les pèrdues al camp aquesta campanya han sigut milionàries. Segons La Unió de Llauradors, les pèrdues directes per als productors superen els 200 milions d’euros. Per la seua banda, des d’AVA-Asaja augmenten aquesta xifra fins als 300 milions.

Coincidint amb la manifestació, AVA-Asaja ha fet públiques unes dades del Ministeri d’Agricultura que, segons expliquen, corroboren “la denúncia que tots guanyen excepte l’agricultor durant l’actual campanya citrícola amb les dades oficials a la mà”. Així, han elaborat un informe a partir dels resultats publicats en l’Observatori de Preus dels Aliments del Ministeri d’Agricultura, que revela que, de mitjana, els preus en origen de les taronges i les clementines de setembre a desembre van descendir un 20% i un 23% respectivament en comparació amb el mateix període del curs anterior, mentre que, per contra i sorprenentment, les cotitzacions aconseguides en destinació, és a dir, les abonades pel consumidor, es van incrementar un 6% i un 8% respectivament.

D’aquesta manera, asseguren que, “en un dels exercicis més desastrosos de la història de la citricultura”, els productors han passat de percebre d’un exercici a un altre, sempre segons les estimacions del Ministeri, de 0,23 a 0,18 euros per quilo de taronja i de 0,31 a 0,24 euros per quilo de clementina. Aquesta caiguda, segons explica AVA, sitia en tots dos casos en aquesta temporada els preus per davall dels costos de producció. En aquesta línia, asseguren que les mateixes taronges amb les quals els productors no han cobert costos s’han venut als mercats majoristes a 0,84 euros la taronja –un 6% menys que fa un any– i a 0,88 euros la taronja la clementina –un 5% menys–.

“No obstant això, la tendència baixista canvia radicalment de rumb quan els cítrics es posen a la venda al públic”, asseguren des de l’associació. Segons expliquen les cotitzacions en destinació no solament no han reflectit la devaluació, sinó que, fins i tot, han pujat en l’últim any d’1,70 a 1,80 euros el quilo en taronges i de 2,21 a 2,38 euros el quilo en clementines.

El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, denúncia “la indignant situació que travessen la citricultura i l’agricultura valenciana en general, amb milers de productors enfonsats en la misèria mentre la resta de les baules de la cadena obtenen els seus marges comercials. Això demostra la completa indefensió que pateixen els agricultors i, en aquest cas, també els consumidors”.

Davant aquesta situació especialment sagnant que concerneix els cítrics, AVA-Asaja exigeix a les administracions que posen en marxa una comissió d’investigació per a esclarir la disparitat de marges comercials que existeixen al llarg de la cadena de valor de taronges i mandarines, des del camp fins al lineal dels supermercats.

Preus mínims per al camp

Aquest dilluns, la coalició Unides Podem Esquerra Unida va proposar com a solució d’aquesta situació el desenvolupament d’una llei de preus mínims en el camp que assegure la rendibilitat de la producció agrícola en relació al tipus de cultiu, zona de plantació, cost de producció i de distribució. Aquesta mesura ha sigut ben rebuda amb caràcter general per les associacions agrícoles, tot i que plantegen dubtes sobre la seua viabilitat.

Des de La Unió de Llauradors, apunten que aquesta és una mesura que sempre s’ha demanat des del sector, però consideren que amb la legislació actual és inviable perquè els tribunals de competència tombarien una norma així. Per això, consideren que caldria regular per a garantir un preu mínim de comercialització dels productes i buscar un marc legal que li done cabuda.

En la mateixa línia s’han pronunciat des d’AVA-Asaja, que assenyalen que, tot i que la idea és bona, creuen que els tribunals de competència no donaran el vistiplau perquè tot el que supose delimitar preus està considerat com una limitació a la competència, cosa que no es pot fer en una economia de mercat. És per això que troben més factible certificar i fer públic quant costa produir les taronges i fer una llei que impedisca comprar-les al llaurador a un preu més baix del que marquen els costos de producció.

En aquesta línia, des de les dues associacions agràries han apuntat que la proposta d’Unides Podem Esquerra Unida s’assembla al que s’està impulsant a França, on ja s’està treballant en l’elaboració d’una llei que estipula el que costa produir per a garantir que els productors reben sempre un preu que siga superior al de producció. No obstant això, des de La Unió consideren que la Comissió Europea també tombarà aquesta norma si arriba a aplicar-se.

Comparteix

Icona de pantalla completa