El brot de botulisme aviari al Tancat de la Pipa acaba després de causar la mort a 659 aus i afectar-ne 91 més

Els darrers dies no s'han trobat exemplars d'aus mortes ni amb símptomes d'intoxicació 
20 agost 2019 17:18h
Les primeres aus mortes es van detectar durant l'elaboració d'un cens. Davant la sospita que era botulisme, es va aplicar el protocol d'assecament del Tancat, que està previst que seguisca així fins a mitjan setembre, i la retirada de cadàvers i individus malalts. / IMATGE CEDIDA PER ACCIÓ ECOLOGISTA AGRÓ

VALÈNCIA. El brot de botulisme aviari que es va detectar el 17 de juliol al Tancat de la Pipa, al Parc Natural de L'Albufera, ha acabat després d'haver matat un total de 659 aus i haver-ne emmalaltit 91 més.

SEO/BirdLife, que gestiona el parc amb Acció Ecologista Agró, ha destacat que el brot s'ha contingut i erradicat en un mes, gràcies a "la ràpida aplicació del protocol", segons un comunicat de l'organització mediambiental.

El brot ha afectat un total de 21 espècies d'aus d'aquest enclavament de gran valor ecològic de l'Albufera. Els més afectats han sigut els ànecs collverd o ànecs reials, que és l'espècie més abundant en aquest paratge. En total, han mort 547 exemplars d'aquesta au.

Les primeres aus mortes es van detectar durant l'elaboració d'un cens. Davant la sospita que era botulisme, es va aplicar el protocol d'assecament del Tancat, que està previst que seguisca així fins a mitjan setembre, i la retirada de cadàvers i individus malalts.

Fins a aquest dilluns, 19 d'agost, segons dades de l'organització ambiental, s'han retirat 659 aus mortes i se n'han traslladat al Centre de Recuperació de Fauna La Granja del Saler 91 de malaltes; d'aquestes, 35 ja s'han recuperat o estan pendents de ser alliberades.

Durant les dues primeres setmanes el brot era més virulent però en els últims dies els ocells morts i malalts han anat descendint de forma gradual i en les prospeccions dels últims dies no s'ha trobat cap animal malalt o mort recent, per la qual cosa "es pot afirmar que l'episodi de botulisme ha finalitzat ja".

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer va activar el protocol d'emergència i ha actuat amb maquinària per a facilitar les tasques d'assecament, durant les quals s'han retirat 1.260 tones de peixos per anòxia (disminució de l'oxigen), de les quals el 99% correspon a carpes, una espècie declarada exòtica i invasora.

next