Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les investiga possibles ajudes il·legals del Consell a Air Nostrum

VALÈNCIA (EP/EFE). La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts l’obertura d’una investigació en profunditat per a determinar si el pla de 9 milions d’euros previst per la Generalitat per a ajudar l’aerolínia Air Nostrum a renovar la seua flota compleix les regles de la Unió Europea.

L’executiu europeu té dubtes que estiga en línia amb les normes europees en matèria d’ajudes públiques el pla del Consell del 2018 pel qual es van concedir fins a un màxim de tres milions d’euros a l’aerolínia, però també una altra subvenció prevista per al període 2019-2020 i amb una dotació màxima de sis milions.

Amb tot, Brussel·les ha aclarit en un comunicat que l’obertura de la investigació “no prejutja de cap manera el seu resultat” i que dona l’oportunitat a les parts de presentar les seues al·legacions.

Segons Brussel·les, Espanya sosté que la mesura entra en l’àmbit d’aplicació de les normes sobre protecció mediambiental del Reglament General d’Exempció per Categories (RGEC). Per tant, no seria necessari notificar-la perquè la Comissió l’avaluara.

El RGEC i les directrius sobre ajudes estatals en matèria de protecció del medi ambient i energia permeten als estats membres donar suport a mesures que tinguen “una incidència positiva” en el medi ambient, com ara la reducció en el consum de combustible o els gasos d’efecte d’hivernacle.

No obstant això, per a ser conformes amb les normes de la Unió Europea en matèria d’ajudes estatals, cal que aquestes mesures “respecten determinades condicions” que garantisquen “l’efecte positiu desitjat en el medi ambient”.

Entre altres aspectes, el suport ha d’incentivar el beneficiari a invertir en l’opció més respectuosa amb el medi ambient o permetre-li incrementar el nivell de protecció mediambiental derivat de les seues activitats. L’ajuda també ha de limitar-se “al mínim necessari” i no “falsejar indegudament la competència en el mercat únic”, va enumerar la Comissió.

L’executiu de la Unió Europea va ressaltar que en l’actualitat “té dubtes” que els nou milions d’euros entren dins de l’àmbit d’aplicació del RGEC i complisquen les directrius sobre ajudes estatals per a protegir el medi ambient.

En concret, Brussel·les no està segura que l’ajuda tinga un “efecte incentivador” i, per aquest motiu, s’analitzarà si la decisió adoptada per Air Nostrum el 2017 d’adquirir deu aeronaus Bombardier CRJ-1000 més eficients en termes de consum de combustible “va ser conseqüència directa de l’ajuda”, tal com exigeixen els requisits establits en el RGEC i en les directrius, o si la inversió s’hauria realitzat fins i tot sense l’ajuda pública.

En eixe sentit, la Comissió Europea va recordar que Air Nostrum ja havia renovat la seua flota amb díhuit aeronaus Bombardier CRJ-1000 abans del 2017 sense rebre diners públics.

D’altra banda, la Comissió va apuntar que el Reglament General d’Exempció per Categories solament s’aplica a les mesures que pretenen donar suport a les inversions realitzades per l’aerolínia beneficiària.

D’acord amb el RGEC, perquè un arrendament financer puga considerar-se una inversió, el contracte d’arrendament financer ha d’establir l’obligació i no solament la possibilitat de comprar l’aeronau. En l’actualitat, la Comissió té dubtes que el tipus d’arrendament financer utilitzat per Air Nostrum complisca eixa condició.

Brussel·les va destacar que l’obertura d’una investigació no prejutja el resultat de l’anàlisi. “Invertir en la renovació d’una flota mitjançant l’adquisició d’aeronaus més respectuoses amb el medi ambient és, en principi, una bona iniciativa a la qual la Comissió dona suport”, va admetre la Comissió Europea.

No obstant això, va afegir que concedir ajudes a empreses que haurien invertit de totes maneres en aeronaus més ecològiques “només serviria per a reduir les seues despeses d’explotació ordinàries mentre que els seus competidors haurien de suportar-les sense ajuda”.

Una denúncia de Ryanair

Segons apunta Air Nostrum en un comunicat, la investigació s’ha obert arran d’una denúncia de Ryanair.

“Air Nostrum es reafirma en el fet que el conveni d’ajudes pel qual s’ha obert aquesta investigació respecta tota la legislació autonòmica, nacional i comunitària, i que el pla de renovació de flota que està duent a terme implica la substitució d’avions antics per aeronaus de nova generació més eficients tecnològicament i mediambientalment”, assenyala l’empresa.

Segons expliquen, el Banc Europeu d’Inversions ja va donar suport a aquest projecte al juliol del 2017 aprovant línies de crèdit basades en la reducció de les emissions de C02 i el menor consum de carburant dels nous avions que estan substituint progressivament els CRJ200 i CRJ900 en la flota d’Air Nostrum.

En aquesta línia, l’empresa apunta que el sector del transport ja ha comptat amb aquest tipus d’ajudes dissenyades per a afavorir inversions que minimitzen l’efecte mediambiental en les seues flotes. Fins al moment, Air Nostrum no ha cobrat cap de les ajudes autoritzades.

“La Generalitat assumirà el que corresponga”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimarts que no coincideix “en absolut” amb l’obertura d’una investigació per les ajudes a Air Nostrum, encara que ha assenyalat que “si alguna qüestió no està ben feta”, la Generalitat assumirà “el que corresponga”.

“Saben que tot el que està relacionat amb la qüestió aeronàutica té un vell combat des de fa temps, vells litigis que estan vinculats a alguns dels operadors principals, i nosaltres el que hem fet ha sigut intentar ajudar empreses valencianes per a la lluita contra el canvi climàtic; hem intentat ajudar la innovació dins del marc que nosaltres pensem que és l’adequat”, ha apuntat el cap del Consell.

A partir d’ací, ha explicat que s’ha obert eixe expedient i que la Generalitat informarà sobre el seu paper. Sobre aquest tema, Puig pensa que és un expedient que es posa en funcionament “després d’una denúncia d’una operadora aeronàutica i hi respondrem, i, en qualsevol cas, si alguna qüestió no està ben feta, assumirem el que corresponga”.

“Sempre defensarem l’interés de les empreses valencianes, que ningú tinga cap mena de dubte, perquè tinguen possibilitats de tindre una presència clara en sectors estratègics, com, en aquest cas, l’aeronàutica”, ha conclòs Puig.

“Les ajudes concedides per la Generalitat Valenciana a Air Nostrum per a fomentar la renovació de la seua flota d’aeronaus per altres més sostenibles mediambientalment porta fonament jurídic en el Reglament (UE) 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles i en la resta de normativa europea, i compleix amb els requisits exigits en aspectes com l’efecte incentivador, la intensitat i imports d’ajuda concedida, el càlcul dels costs i la finalitat d’aquesta”, ha assenyalat la Conselleria d’Hisenda en un comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa