Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les nega que importar taronges de Sud-àfrica afecte el sector citrícola europeu

VALÈNCIA. La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, ha afirmat que les xifres de què disposa la Comissió Europea no permeten “concloure que les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica hagen pertorbat el sector de la producció de cítrics de la Unió Europea”.

En una resposta parlamentària a l’eurodiputada Carolina Punset sobre una possible activació de mesures per a pal·liar els efectes de l’entrada de cítrics de Sud-àfrica, Malmström ha assenyalat que l’inici de l’última campanya de cítrics al sud d’Europa ha sigut “fluix” per una sèrie de raons no relacionades amb les importacions.

Algunes de les causes que ha apuntat són retards en la collita primerenca de fruita, abundància de fruita de xicoteta grandària a causa de la prolongada calor estival, baixa demanda en gran part d’Europa a causa del temps calorós a principis de tardor, fortes precipitacions i inundacions, problemes fitosanitaris en determinades regions productores i bloquejos a la frontera francesa.

Per la seua banda, des d’AVA-Asaja asseguren que les pèrdues dels citricultors valencians “ja ronden els 300 milions d’euros” i ha alertat que el 27% de la collita no ha pogut comercialitzar-se. El sector culpa Sud-àfrica, en part, de la mala collita, però també reconeix els problemes estructurals del camp i demana ajudes per a poder solucionar-los.

Respecte a l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i sis països de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional, la comissària ha subratllat que “és un acord equilibrat, també en termes de concessions aranzelàries en sectors importants, tant per als operadors econòmics de la Unió Europea com dels països de la SADC pertinents”.

“A banda d’eixes concessions, les parts en l’acord han reconegut la importància de les normes mediambientals, laborals i socials”, ha destacat i ha puntualitzat que “qualsevol incompliment dels compromisos pertinents en l’acord podrà plantejar-se en el marc de l’acord”.

Ha assegurat així que la Comissió Europea “està aplicant els seus requisits sanitaris i fitosanitaris vigents a les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica”. En qualsevol cas, Malmström ha remarcat que la Comissió Europea “segueix de prop les importacions de cítrics procedents de Sud-àfrica i continuarà fent-ho per a comprovar si es compleixen les condicions per a posar en marxa mesures de salvaguarda”.

Justament l’engegada de la clàusula de salvaguarda és una de les principals demandes dels productors valencians, que, en contra del que diu Malmström, asseguren que no hi ha reciprocitat en la qüestió fitosanitària amb les productes que venen dels països africans.

El passat dijous, centenars d’agricultors convocats per La Unió de Llauradors es van manifestar al carrer de Colom de València i van traslladar al delegat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio que el govern espanyol inste Europa a renegociar tots els tractats internacionals amb incidència en el sector agrari per a establir mesures de reciprocitat real en matèria de fitosanitaris i, fins que això passe, demana la suspensió de les importacions d’eixos països. En aquest sentit, també van exigir la implantació del tractament en fred en trànsit a totes les produccions procedents de països tercers amb plagues en quarantena.

De fet, els problemes fitosanitaris són la principal queixa dels agricultors valencians respecte a Sud-àfrica, ja que reconeixen que el volum de taronges importades fins ara no és excessivament significatiu i que el pitjor està en el futur. Fins i tot, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a la comissària europea que s’exigisquen els mateixos controls fitosanitaris als productes importats de països tercers.

Comparteix

Icona de pantalla completa