Diari La Veu del País Valencià
El canvi climàtic i la defensa del camp s’obrin camí entre les promeses de la precampanya electoral

VALÈNCIA. Tot i que el canvi climàtic és, probablement, el repte més important a què s’enfronta la humanitat, sovint ha estat absent de l’agenda política. Més encara en campanya, quan els partits tracten de fugir dels conceptes abstractes per a vendre promeses concretes a l’electorat. Però aquest diumenge –l’últim abans que comence la campanya electoral– van ser diverses les formacions que van parlar de polítiques verdes.

Així, entre les promeses escoltades aquest cap de setmana, hi ha la de lluitar contra el canvi climàtic, però també la de protegir l’horta i els boscos. Els partits –d’esquerra i de dreta– també s’adrecen específicament a les persones que treballen aquests terrenys, els llauradors, i plantegen mesures de suport al món agrícola.

PSPV: Impulsar un pacte pels boscs i crear un centre de control de la contaminació atmosfèrica

El president de la Generalitat i secretari general dels socialistes valencians, Ximo Puig, va anunciar aquest diumenge la creació d’un centre de control de la contaminació atmosfèrica “per a tindre sistemes d’alerta primerenca i aconseguir que hi haja seguretat, informació i transparència d’una situació que cada vegada és més difícil i urgent combatre”. “Promourem un centre de vigilància i seguiment de la contaminació atmosfèrica per a ser eficients en eixa transparència que exigeixen els ciutadans i saber com afecta la seua salut eixa contaminació que hem de mitigar”, va expressar.

En la convenció programàtica ‘Continuar Sumant Futur’, el líder del PSPV-PSOE va assenyalar el canvi climàtic com un dels grans reptes del futur. En aquest sentit, va expressar que “cal que en la pròxima legislatura accelerem l’Agenda Valenciana Contra el Canvi Climàtic que situe la Comunitat Valenciana com una referència en aquesta lluita” perquè, segons va afegir, “encara que la societat valenciana no puga parar per ella mateixa el canvi climàtic hem de ser actius i ocupar-nos de la nostra part de corresponsabilitat”.

En la mateixa línia, Puig també va proposar l’impuls d’un pacte pels boscs amb tots els actors polítics i socials valencians perquè, segons va asseverar, “necessitem que els nostres boscs no defallisquen”. A més, va afegir que “cal buscar una nova gestió dels boscs sostenible més enllà de la protecció enfront dels incendis i que ens ajude, a la vegada, en la lluita contra la despoblació”.

Compromís: Protegir l’horta del Baix Segura a través d’un Pla d’Acció Territorial i aplicar la clàusula de salvaguarda als cítrics valencians

Pel que fa a Compromís, la seua candidata a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, va avançar en un acte a Oriola la voluntat de la coalició de protegir l’horta del Baix Segura a través d’un Pla d’Acció Territorial com el que el Consell ha aprovat durant aquesta legislatura i que “ha blindat la protecció de més d’11.000 hectàrees amenaçades per processos urbanístics o especuladors de l’horta de València”.

“Pensem fer dues coses fonamentals: protegir un dels valors de la Comunitat Valenciana com és l’horta oriolana i de la resta de la comarca i posar ordre en sectors econòmics com el turisme residencial que a la Vega Baixa és on encara té recorregut, com ja els vam dir fa uns dies als promotors”. “No parlem de les polítiques del passat que van destrossar gran part de la nostra economia amb la seua bambolla especulativa sinó que estem parlant de creixement equilibrat que pot desestacionalitzar el turisme en zones com la de la Vega Baixa”, va anunciar Oltra al parc de l’Ocarasa d’Oriola.

Sobre la crisi citrícola, Oltra va dir que “la decisió de la Unió Europea de signar el tractat sud-africà per a la importació de taronges no s’havia d’haver produït mai” i va demanar que s’aplicara la clàusula de salvaguarda. “No pot ser que la nostra agricultura patisca d’aquesta manera amb una taronja que és la millor en diferència quant a índexs de qualitat mundials”, va argumentar. A més, va recordar que Compromís va ser “l’única força política espanyola que es va posicionar contra el tractat”.

PPCV: Donar suport a l’oficina valenciana a Brussel·les, deslliurar de l’IBI rústic i aplicar la clàusula de salvaguarda

Qui també se suma a la petició perquè s’aplique la clàusula de salvaguarda és el PPCV, que també demana que “s’establisca un port valencià d’entrada per a cítrics de tercers països que vulguen entrar a Espanya, així controlarem que es compleixen les mesures fitosanitàries”.

Així ho va assenyalar aquest diumenge la líder ‘popular’, Isabel Bonig, qui va denunciar que el Consell “ha enfocat malament les seues polítiques citrícoles perquè aquesta partida no es juga només a la Comunitat Valenciana i Espanya, es juga sobretot a Europa” i, en la seua opinió, “el PSOE no ha fet ni una sola al·legació a la Política Agrària Comuna i no ha defensat els cítrics valencians a la UE”.

El PPCV portarà en el seu programa electoral “un suport decidit a l’oficina de la Comunitat Valenciana a Brussel·les” per a evitar “el caos i la deixadesa que hem viscut fins ara amb la PAC”.

A més, incorporarà al seu programa una bateria de mesures per al “futur del camp valencià com l’exempció de l’IBI rústic, les ajudes davant males temporades o davant situacions com la ‘Xylella’, que s’ha convertit en un dels principals problemes de la citricultura valenciana”.

Centenars de citricultors es manifesten a València “per la defensa del sector” i exigeixen protecció a Brussel·les

Precisament aquest diumenge centenars de citricultors i representants de diferents associacions i cooperatives agrícoles, sindicats i partits polítics es van manifestar pels carrers del centre de València en defensa del futur del sector citrícola i reclamant una política agrària i uns preus “dignes”.

A més, la Plataforma per la Dignitat del Llaurador traslladarà als partits polítics un decàleg de reivindicacions perquè les incorporen als seus programes electorals. Atenint-nos a la prèvia, no tindran massa dificultats, ja que pareix que tots els grups de l’hemicicle estan disposats a, com a mínim, parlar de polítiques ‘verdes’ aquesta campanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa