Diari La Veu del País Valencià
El cava valencià no vol que la DO frene la producció i vincula la caiguda del preu del raïm a l’especulació

VALÈNCIA. El cava valencià es prepara ja per al seu moment fort de l’any, la temporada nadalenca, immers en la polèmica suscitada després que el govern espanyol cedira la potestat de decidir si s’amplien o no les hectàrees de cultiu a la DO Cava. Aquesta era una reivindicació històrica del Consell Regulador del Cava, però que inquieta els productors per la composició de la direcció de l’entitat, que està íntegrament en mans catalanes, encara que la producció de cava està repartida en diverses autonomies.

Fins al passat divendres era el Ministeri d’Agricultura l’encarregat de prendre la decisió final sobre si s’augmentava o no la superfície de vinya destinada al cava. En cas de decidir augmentar-la, també era el govern espanyol l’encarregat de decidir el nombre d’hectàrees que es replantarien i de fer la petició a la Unió Europea. El Consell Regulador del Cava era, en eixe moment, un òrgan a qui el Ministeri consultava abans de fer la sol·licitud, i el sector valencià voldria que continuara sent així, segons han explicat a Diari La Veu.

Tal com denuncien des d’aquest estiu els productors, els preus del raïm –especialment el destinat a cava– estan en mínims de l’any 1998, i el sector tem que la DO limite la producció i l’increment d’hectàrees de cultiu per a fer augmentar els preus i alhora afavorir els interessos del sector català, el majoritari a l’Estat i el més representat en la DO. En aquest sentit, el que demanen les associacions agràries com La Unió de Llauradors i AVA-Asaja és que es mantinga l’equilibri entre oferta i demanda, i que no es reduïsca el potencial productor del cava valencià, ja que en els darrers mesos i anys nombrosos productors han reconvertit els seus camps per a dedicar-los a aquest cultiu.

Al respecte, el responsable de la sectorial del cava de la Unió de Llauradors, Luis Javier Navarro, llança un missatge de tranquil·litat, perquè creu que les autoritzacions d’ampliació ja tramitades no tindrien per què ser tombades ara. De tota manera, ha explicat que la confirmació vindrà quan es faça públic el decret d’ampliacions. Per part seua, el seu homòleg d’AVA-Asaja ha instat a evitar els “decretazos” i demana que “només es limiten les plantacions quan la demanda ho exigisca”.

L’augment de preu es deu a “l’especulació”

Segons denuncien les associacions de llauradors, la caiguda dels preus per la qual han protestat aquest estiu no està lligada a l’augment d’hectàrees de producció, sinó a “l’especulació” dels grans cellers que fan fluctuar els preus. De fet, segons explica Navarro, la producció de raïm per a cava d’enguany és inferior a la de l’any passat. Així, segons la lògica de l’oferta i la demanda la collita del 2018, per més escassa, hauria de ser més cara, però no és així.

Les dades que manegen les associacions agràries apunten que el preu que s’està oferint als agricultors està entre els 30 i els 35 cèntims d’euro per quilo, quan la collita de l’any passat es va pagar entre 40 i 50 cèntims. Les organitzacions alerten que, si es confirmen els preus a la baixa que estaven oferint aquest estiu els grans cellers, els productors valencians patiran unes pèrdues econòmiques superiors als 28 milions d’euros, dels quals prop de 7,5 milions corresponen al sector del cava de Requena.

Navarro assenyala que any rere any, els productors demanaven al Ministeri un augment de l’1% sobre les hectàrees ja existents. Aquest increment acabava sent sempre menor i, segons explica l’agricultor, finalment l’augment que el Ministeri demanava a Europa rondava el 0,55% de l’existent. Aquesta xifra suposa un increment anual d’unes 320 hectàrees en tot el territori espanyol.

Al seu entendre, aquest increment no és suficient per a provocar una caiguda tan gran dels preus com la que s’ha produït. En aquest sentit, recorda que fa vint anys hi havia més 1,2 hectàrees de vinya, mentre que en l’actualitat la quantitat s’ha reduït a 900.000, de les quals només 33.000 es destinen a cava. “Estem perdent un potencial vinícola que no s’hauria de perdre”, lamenta Navarro, que considera que si cal equilibrar la producció, hi ha altres maneres que no suposen “la pèrdua de potencial”.

És per tot això que creu que no hi ha motius perquè la DO Cava rebutge enguany una altra ampliació d’hectàrees. Inclús, considera que si el Consell Regulador no estiguera en mans catalanes, no s’hauria generat la polèmica que s’ha suscitat al voltant de la decisió del Ministeri d’Agricultura. En aquest sentit, recorda que, per a l’any passat, el govern espanyol va autoritzar l’ampliació de les hectàrees en 390, i va haver d’allargar el termini de sol·licitud fins al mes de març perquè no es van adjudicar totes les hectàrees per falta de demanda.

No obstant això, Navarro assegura que els productors de tot l’Estat, inclosos els catalans, s’unirien per a protestar contra el Consell Regulador si aquest finalment decideix no incrementar el 2020 la superfície de vinya destinada al cava.

En aquest sentit, el president de l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena, Emilio Expósito, considera “molt important” que es compense l’oferta i la demanda. Al seu entendre, no es pot deixar de plantar per a fer augmentar els preus “perquè aniria en contra de les vendes”, de la mateixa manera que considera que no es pot plantar sense control.

Infrarepresentació del sector valencià en la DO

Fonts consultades per Diari La Veu han explicat que si dins la direcció de la DO Cava els productors valencians –i d’altres autonomies– estigueren més representats, tampoc no haurien botat les alarmes. De fet, en les darreres eleccions al Consell Rector del Cava, celebrades fa pocs mesos, els agricultors valencians van presentar una candidatura conjunta que no va rebre el suport suficient per a tindre representació.

Les fonts consultades per aquest diari assenyalen que només van votar en els comicis un 45% dels productors valencians i asseguren que si ho hagueren fet un 70%, comptarien hui dia amb dos representants dins l’organisme que podrien vetlar pels interessos valencians dins la DO. No obstant això, des de la Unió de Llauradors llancen un missatge de tranquil·litat i asseguren que existeixen mecanismes i barems que asseguren un repartiment equitatiu de les hectàrees per a cada territori, que no es pot modificar a criteri de la DO.

De tota manera, tant les associacions d’agricultors com l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena asseguren que no entenen la decisió ministerial. Perquè tot i que no dubten dels criteris objectius de la DO Cava, consideren que el Ministeri “seria més imparcial”.

El Consell estudia emprendre mesures legals

Per la seua banda, la Generalitat va informar divendres en la roda de premsa posterior al ple del Consell que estudia mesures legals per a protegir els productors valencians de cava enfront del decret del govern que deixa en mans del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegit (DOP) Cava la facultat de limitar les plantacions.

La Junta d’Extremadura ja va anunciar dijous que recorrerà el reial decret que va aprovar la setmana passada el Consell de Ministres, en considerar que “no està ajustat a dret”.

Davant la possible afecció per als productors de Requena, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha recordat que el president, Ximo Puig, ja va garantir que rebrien suport. “Vam tindre una preqüela no fa molt i la Generalitat ja es va posar al costat dels nostres productors”, va asseverar. En aquest context, el Consell té ara “la qüestió damunt de la taula” i estudia “els passos a donar” a nivell legal. “En qualsevol cas, la Generalitat estarà al costat dels productors de cava valencià”, va insistir.

Comparteix

Icona de pantalla completa