Diari La Veu del País Valencià
El clam antifeixista supera la reivindicació nacionalista del 9 d’Octubre

VALÈNCIA. Les agressions de membres d’extrema dreta a participants de la manifestació del 9 d’Octubre del 2017 van canviar de manera substancial la tradicional marxa reivindicativa convocada per la Comissió 9 d’Octubre que aglutina partits, sindicats i entitats nacionalistes, d’esquerres i col·lectius en defensa de la cultura i la llengua pròpia.

Les reivindicacions nacionals i d’aprofundiment de l’autogovern s’han vist en els darrers dos anys àmpliament superades pel clam antifeixista. Si bé el moviment d’esquerres sempre s’ha manifestat el 9 d’Octubre, l’any passat i aquest 2019 s’ha confirmat, l’antifeixisme s’ha convertit en el gran protagonisme de la manifestació vespertina.

Aquest dimecres el nombre d’integrants del bloc antifeixista va ser molt més nombrós que els manifestants aplegats darrere de les pancartes de la Comissió 9 d’Octubre. L’antifeixisme valencià ha trobat en la marxa vespertina un bon espai per a la reivindicació i, a més, ha sabut transmetre a una part de la societat un motiu pel qual eixir a manifestar-se el 9 d’Octubre.

La resposta del moviment antifeixista a les agressions i a les amenaces de l’extrema dreta han revitalitzat la manifestació del 9 d’Octubre, que en els darrers anys havia vist com el nivell de participants descendia considerablement. El fet que la segona manifestació –convocada per la Coordinadora Obrera Sindical– haja superat a la de la Comissió 9 d’Octubre pot intensificar un debat ja existent entre els propulsors de la tradicional marxa sobre la conveniència de mantindre la convocatòria, suprimir-la o, almenys, repensar-la.

Fa temps que sobre la taula de la Comissió 9 d’Octubre està el debat sobre la manifestació vespertina. Entre els convocants hi ha qui opina que l’espai que cal guanyar és la processó cívica del matí mentre que estan els qui prefereixen mantindre la tradicional marxa.

Siga quina siga la decisió de la Comissió 9 d’Octubre, la manifestació vespertina pot tindre en el moviment antifeixista –que ja el 2018 es va mobilitzar de manera multitudinària com a resposta a les agressions de l’any anterior– un relleu natural. Potser en aquest temps en què les actituds xenòfobes i racistes s’estenen arreu del món auspiciades pels partits d’extrema dreta, l’antifeixisme valencià siga la raó de ser de les futures manifestacions del 9 d’Octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa