Diari La Veu del País Valencià
Llauradors denuncien que l’ampliació de la V-21 serà l’inici del final de l’agricultura de l’Horta Nord

VALÈNCIA. En la terminologia bèl·lica s’anomena “cap de pont” a la primera fortificació que un exèrcit estableix en territori enemic tot just entrar-hi. Una posició sobre la qual es bolquen ingents esforços, ja que ha de funcionar com a pas per a infiltrar la resta de la força militar. Amb aquesta metàfora defineix la Coordinadora Camperola del País Valencià-COAG l’ampliació de la V-21, ja que entén que es tracta d’un projecte amb greus implicacions sobre l’horta protegida que anticipa els que encara vindran.

En aquest sentit, no només es refereix a la ja irreversible destrucció de 198 parcel·les que suposen vora 80.000 m2 de terreny, sinó també a l’estructura plantejada a l’obra per a fer pas la futura entrada nord del port de València, que tal com adverteix, “amaga la connexió de les dues terminals portuàries del port de València (la de la mateixa ciutat i la del Port de Sagunt) que condemnarà i destruirà el món rural i camperol que sobreviu a l’Horta Nord”.

La plataforma ho compara amb el Pla Sud que va segregar els poblats d’aquesta zona de l’horta de València i va servir com a avançament de multitud d’obres posteriors amb gran afectació sobre el territori. “Es tracta d’un projecte que vertebrarà la destrucció de l’Horta Nord”, afirma en relació a l’ampliació de la V-21, que també incorpora la guia per a una futura línia d’AVE en direcció Castelló i elimina “una zona de gran intensitat productiva i amb centenars d’anys de tradició camperola”.

De la “cautela” respecte del Botànic a “l’alarma”

Així com des de la Coordinadora Camperola reconeixen “la cautela” mantinguda durant els quatre anys de “govern del canvi” del Botànic, ara creuen que s’està passant a “un estat d’alarma”. El motiu és que consideren que les polítiques “reals” del Consell en defensa del territori –malgrat iniciatives que sí que celebren, com ara la Llei de l’Horta– “no acaben de ser prou enèrgiques”. Una postura que també el col·lectiu Per l’Horta ha posat de manifest en multitud d’ocasions durant tots els anys d’oposició a l’ampliació de l’autovia.

Una posició massa tèbia que no es limita al cas de la V-21, sinó també a projectes com la ZAL o la “megalòmana” ampliació d’un Port de València “desproporcionat” que, denuncien, “passen per damunt de les institucions democràtiques valencianes i estan al servei de l’empresariat més ambiciós i destructiu”, a més de repetir dinàmiques contràries a l’estat d’emergència climàtica. En aquesta situació, han cridat a “passar de la resistència a l’ofensiva” i mobilitzar-se contra l’execució d’aquests projectes.

Comparteix

Icona de pantalla completa