Aclarida, segons sembla, la inevitabilitat de l’exhumació del cadàver de Francisco Franco al Valle de los Caídos, només queda saber en què es convertirà aquest horripilant mausoleu neofeixista.

Al llarg de les últimes setmanes s’hi han recordat diversos projectes, des de la resignificació del lloc per a convertir-lo en un recordatori permanent de la repressió fins la que pareix l’útima idea operativa de Moncloa, que el Valle reste com un cementeri civil, un lloc de repòs per a les víctimes dels dos bàndols de la contesa.

Independentment de la solució que s’arbitre finalment, a mi em passa pel cap que no costaria res, si Patrimoni Nacional ha de continuar permetent-hi l’entrada, col·locar uns simples panells informatius explicant:

  1. L’origen del monument i el seu lligam amb la Cruzada franquista.
  2. L’ús de mà d’obra esclava –presos republicans- per construir-lo.
  3. La utilització dels símbols cristians –amb l’anuència de l’església de l’època- per part de Franco, d’on la gegantina creu de 150 metres d’alçada.
  4. El soterrament als laterals de la basílica de milers de cadàvers republicans exhumats sense permís de les famílies al llarg de tot Espanya.
  5. La típica estètica feixista –amb el seu mal gust grandiloqüent característic- del monument.

Etc.

Siga quin siga el destí d’asquesta tenebrosa construcció, algun element de resignificació hi haurà d’haver, però com el Govern de Pedro Sánchez canvia d’opinió cada quart d’hora es fa difícil esbrinar quina en duen de cap.

Vaig visitar el Valle fa tres o quatre anys, per primera i única vegada en ma vida. La curiositat, finalment, em va poder. La impressió de tot plegat? Una pena desangelada tot comprovant la desolació del lloc, amb només un grapat de curiosos pul·lulant-hi, goteres a tot arreu i tot caient una mica a trossos.

Potser la solució més raonable siga la que ha proposat Aitor Estebán, del Partit Nacionalista Basc: dinamitar-lo. D’altres, més magnànims, introdueixen el factor del temps i animen a deixar que la solsida siga natural…

D’una manera o d’una altra, el Valle de los Caídos no pot seguir sent un lloc d’exaltació franquista. Les noves generacions han d’aprendre a anar-hi com qui va a Mauthausen: no a victorejar els nazis, sinó a deplorar els seus crims. Seguirem atents, a vore què.

Comparteix

Icona de pantalla completa