Diari La Veu del País Valencià
Com estalviar en el rebut de la llum i altres preguntes a resoldre en l’Oficina de l’Energia de València

VALÈNCIA. La setmana passada, l’Ajuntament de València se sumava a la Declaració d’Emergència Climàtica, una iniciativa en la qual participen institucions i organismes de tot el món per a exigir mesures reals contra la crisi climàtica existent. Però “no són suficients declaracions d’intencions”, afirmava aquest dijous l’alcalde Joan Ribó, a les portes del que ja es coneix com a la primera Oficina de l’Energia de València.

Aquest espai, gestat per la Fundació València i Clima, ha encés els llums per a convertir-se en un dels organismes de l’Ajuntament de València per a avançar en l’anomenada “transició energètica”. Informar el veïnat sobre com estalviar en el rebut de la llum, lluitar contra la pobresa energètica o avançar cap a l’ús de renovables seran alguns dels objectius d’aquest nou espai al barri d’Aiora.

L’alcalde de València, Joan Ribó, junt amb Alejandro Ramón i Álvarez, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica i vicepresident de la Fundació València Clima i Energia, i Carlos Sánchez, director de la fundació València Clima i Energia, han sigut els encarregats de l’encesa de l’Oficina.

Des de València i Clima, Sánchez ha ressaltat que l’Oficina de l’Energia és un punt de trobada i informació en el qual el més important “són les persones que el componen” i que amb l’Oficina “es podrà fer barri, comunitat i ciutat”. Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha destacat la necessitat de prendre mesures –com aquesta– que passen per un nou model energètic.

L’Oficina pretén convertir-se en un espai de proximitat per a oferir assessorament energètic gratuït al veïnat. Com estalviar en l’energia emprada en les llars, quins són els permisos necessaris per a instal·lar plaques fotovoltaiques o com desxifrar els rebuts de la llum són alguns dels dubtes que l’equip de l’Oficina de l’Energia podrà ajudar a resoldre, segons ha explicat el regidor Alejandro Ramón. Una educadora ambiental, una enginyera en energies renovables, una treballadora social i un arquitecte seran els encarregats de prestar aquest servei obert tant a empreses com a particulars.

L’espai es troba distribuït en quatre zones dissenyades per a realitzar tallers, informar la ciutadania i acollir reunions dels actors del sector energètic de la ciutat. Segons ha explicat el personal de l’entitat, l’Oficina està dissenyada i construïda amb materials provinents de l’economia circular –fustes i suros provinents de magatzems per a reutilitzar– i qualificat amb la categoria més alta de certificat energètic.

El regidor, a més, no ha tancat la porta al fet que, igual que la ciutat compta amb diversos centres de la Joventut o Barris per l’Ocupació, siga “adient” posar en marxa un nou sistema d’Oficines de l’Energia distribuïdes per la ciutat de cara al futur. De moment, l’Oficina encendrà els seus llums al públic de dilluns a divendres al carrer de José Maria Haro.

Comparteix

Icona de pantalla completa