Compromís acorda mesures amb la dreta i s'abstindrà en la votació dels Pressuposts de la Diputació d'Alacant

El PP i Ciutadans acorden amb la coalició reeditar un fons d'inversió municipal de 15 milions d'euros i demanar el tren de la costa, entre altres projectes 
28 desembre 2019 13:34h
Per primera vegada des de l'entrada el 2015 de Compromís en la Corporació aquesta formació no votarà en contra dels comptes. / EFE

ALACANT (EFE). Compromís s'abstindrà dilluns que ve en la votació dels Pressuposts de la Diputació d'Alacant, després d'haver pactat amb el govern de la Corporació un decàleg de mesures, entre les quals figura la reedició d'un fons d'inversió municipal de 15 milions d'euros.

Gràcies a aquest acord, anunciat aquest dissabte per Compromís i confirmat pel govern de la Diputació, per primera vegada des de l'entrada el 2015 de Compromís en la Corporació aquesta formació no votarà en contra dels comptes.

La Diputació d'Alacant està formada per 31 diputats: 14 del PP, que governen junt amb els 2 de Ciutadans, 14 del PSPV-PSOE i un de Compromís. El portaveu de Compromís en la Diputació, Gerard Fullana, ha explicat que "urgeix trencar murs en política", ja que fer oposició "no sols és criticar, és també que partits antagònics generem consensos en benefici de les persones".

L'acord es va tancar la nit del divendres després d'unes negociacions en les quals, segons han assenyalat a EFE fonts del PP, han participat la coportaveu de Compromís Mónica Oltra, així com l'únic diputat provincial d'aquesta formació en la Diputació d'Alacant.

Fullana ha explicat que el pacte aconseguit inclou un augment inversor pròxim als 6 milions d'euros, que permetran duplicar les inversions en espais verds municipals i crear partides per a invertir en estalvi energètic en instal·lacions municipals i escoles, per a manteniment de centres educatius i per a redactar plans contra incendis.

La reedició d'un fons d'inversió municipal, que passarà dels 13,7 milions de 2019 als 15 milions al 2020 i es repartirà amb criteris objectius, principalment de població i superfície, és un altre dels punts del pacte, que explicita l'inici de negociacions per a incloure aquest fons en el pressupost de 2021.

Compromís "accepta una pròrroga d'un any més de no incloure aquest pla en el pressupost a canvi d'una promesa negociadora, un augment de la partida i pactar una manera de repartiment objectiu i que preval més els poble de menor grandària", ha aclarit Fullana.

El diputat de Compromís ha explicat que, a més, la Diputació d'Alacant es compromet a ser "un actor polític actiu" en l'arribada del tren de la costa, i com primera decisió habilita una partida per a redactar el projecte de llançadora d'accessos a la futura estació de tren de la Marina Alta.

També s'inclouen projectes de promoció econòmica concrets basats en turisme sostenible, així un compromís d'activació i execució pressupostària del consorci d'aigües de la Marina Alta.

La institució es compromet així mateix a avançar en el trasllat ordenat de competències en matèria social, com estipulen els primers acords de les comissions amb la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Fullana ha reivindicat que, si es mira l'historial de Compromís en la Diputació, es trobarà "molta energia en fiscalitzar i també esforç en buscar pactes", i ha asseverat que aquest acord "demostra la capacitat política" d'aquest grup, "que marca la diferència exercint una oposició democratitzadora però que té vocació de govern quan té oportunitat d'exercir-ho".

El portaveu de Compromís ha demanat als grups del Partit Popular i Ciutadans que "trenquen murs també" en l'oposició en institucions com les Corts i abandonen les "trinxeres clàssiques identitàries que no beneficien a ningú".

En opinió de Fullana, aquest acord "demostra que la dreta pot construir acords útils sense necessitar imperiosament a l'extrema dreta", ni en l'ús "del seu relat ni en l'ús del seu vot".

next