Diari La Veu del País Valencià
Compromís no negociarà cap retallada si abans el PSPV no responsabilitza el Ministeri de l’asfíxia financera

VALÈNCIA. Compromís continua augmentant la pressió sobre el PSPV alhora que evidencia la desunió en el si del Consell arran de l’asfíxia financera generada per la inacció del govern espanyol en funcions. Després de la reunió mantinguda aquest dimarts entre la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, la coalició ha deixat clar que no negociarà cap ajust si els socialistes valencians no assenyalen abans l’executiu de Sánchez com el responsable.

Així ho ha escenificat el partit, que fins i tot ha fiat els pressuposts del 2020 a aquesta condició. La segona pota del Botànic, que es va reivindicar com un govern que venia per a defensar els serveis socials i posar fi a les retallades que va imposar el PPCV en els seus últims anys de mandat, pretén evitar que es valide l’argument que la dreta ha utilitzat durant aquest últim any: que els pressuposts de Soler eren “ficticis” en tant que confiaven en uns ingressos per part de l’Estat que no estaven assegurats.

En aquest sentit, Oltra va traslladar al conseller d’Hisenda que es fa necessari un posicionament clar i unitari per part del govern valencià, en el sentit que el PSPV exigisca d’una vegada al Ministeri d’Hisenda solucions transitòries perquè s’efectuen els pagaments a les autonomies. En el cas del País Valencià, es tracta de 730 milions; 450 corresponents a les bestretes pel finançament i 280, a la liquidació de l’IVA.

Aquesta és una reivindicació en clau interna que els consellers de la coalició van consensuar aquest dilluns. Per ara, el PSPV s’ha enrocat en la posició que és necessari que el govern espanyol deixe d’estar en funcions –i en clau política, que Unides Podem accedisca a donar suport a Pedro Sánchez sense entrar en l’executiu–, sense plantejar mesures compensatòries mentre això no passe.

Els últims missatges de Podem, certament en un segon pla del debat, també van en la mateixa direcció. El vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, que també es va reunir aquest dimarts amb Soler, planteja que la solució requereix la creació d’un govern. En el seu cas, aprofitant per a demanar que Sánchez abandone el seu “capritx” de governar en solitari i que accepte la coalició. Tot i que no ha insistit a demanar mesures transitòries, sí que ha instat al fet que el govern es mostre “unit” en aquesta matèria i que augmente la seua reivindicació sobre l’executiu espanyol.

El finançament com a terreny de la batalla política

L’altra petició de Compromís al seu principal soci de govern és que el Consell demane públicament la celebració del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) –cosa que ja ha demanat a les Corts– per a reunir la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, amb els consellers d’aquesta àrea de les diferents autonomies. No obstant això, aquesta proposta també s’hauria de llegir en clau política, en tant que la convocatòria tindria més sentit per a obrir el debat sobre el model de finançament, cosa impossible amb el bloqueig polític actual.

El PSPV, per la seua banda, no vol ni sentir parlar de la convocatòria del CPFF, alineat com està amb l’estratègia del PSOE. Amb unes eleccions el mes de novembre cada vegada més probables a causa del distanciament entre Sánchez i Iglesias, Montero sap que la seua celebració la duria a una posició força difícil en què hauria d’enfrontar-se a la resta d’autonomies, algunes governades pel seu partit, que exigirien solucions immediates a una situació financera que es torna més dificultosa per moments. La perspectiva que el bloqueig polític s’allargue més enllà del desembre encara genera més nervis entre els governs autonòmics.

És per aquesta mateixa raó que els socialistes van decidir tombar la compareixença de la ministra al Senat, ja que hauria derivat en un debat semblant però, precisament, en la cambra de representació territorial de l’Estat.

Malgrat tot, fonts coneixedores de la reunió entre Soler i Oltra asseguren que el conseller d’Hisenda sembla obert a començar a plantejar solucions alternatives que suposen un baló d’oxigen per al tresor valencià, cosa que ja han fet altres autonomies governades pels socialistes, com les Canàries o Castella-la Manxa. Els pròxims dies resultaran claus per a resoldre el cisma que enfronta el Botànic, ja que els tres socis tractaran d’arribar a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell d’aquest divendres amb un criteri unificat que satisfaça tothom.

Comparteix

Icona de pantalla completa