Compromís no vol sentir-se "humiliat" i preveu "totes les possibilitats" a 24 hores de la investidura

La coalició valencianista no assegura el seu suport a Ximo Puig el dia abans del debat
11 juny 2019 13:00h
La huitena reunió botànica té lloc després d'haver enfrontat una jornada de 12 hores el dia anterior. / EUROPA PRESS 

VALÈNCIA. Unides Podem i Compromís intercanvien papers. A menys de 24 hores que comence el debat d'investidura de Ximo Puig, la coalició valencianista no dona per segur el seu suport al president socialista. Almenys així ho ha declarat Aitana Mas a l'eixida de la Junta de Síndics, qui ha assegurat que les notícies que els arriben des de la mesa de negociació "no són bones" i que no acceptaran cap "humiliació". 

Es tracta de la mateixa estratègia que va utilitzar fa uns dies el síndic d'Unides Podem, Martínez Dalmau, qui tampoc assegurava que el 'sí' a Puig dels seus diputats estiguera garantit fins que no hi haguera un acord signat. Hui, amb la tranquil·litat de trobar-se en una millor posició en les negociacions i amb la pilota en el terrat de Compromís, Dalmau ha apuntat que només contempla un escenari: que Ximo Puig siga president demà. 

Mentrestant, la negociació –que els partits esperaven que estiguera tancada ahir, i així ho demostra el fet que les seues respectives militàncies ja estan votant l'acord progràmatic– continua en un impàs. El bloqueig es troba en la Conselleria de Medi Ambient/Transició Ecològica que el PSPV vol cedir a Unides Podem, però que Compromís es nega a deixar anar després d'haver entregat als morats la de Transparència. Dos àrees clau per als de Mònica Oltra durant la passada legislatura i que estan traslladant el debat al si de la coalició, conformada per Verds-Equo, Iniciativa i el Bloc. 

A hores d'ara no hi ha res segur, o almenys així ho fan notar diverses veus des de dins de la negociació. Cada volta són menys els qui confien a poder arribar a un acord a primera hora de la vesprada i escenificar la signatura a Alacant, com s'havia plantejat en un primer moment. Fonts coneixedores de la negociació asseguren que, amb la seguretat que el pacte ja estaria tancat a hores d'ara, el Castell de Santa Barbara de la capital alacantina estava reservat per a celebrar l'acte hui al migdia. Una cita que ja han perdut. Fins i tot, ja hi ha qui es mostra bastant segur que les converses s'allargaran, una vegada més, fins a la nit, malgrat que la reunió d'aquest dilluns ja va durar 12 hores. 

next