Compromís i Podem demanen al PSPV consensuar les retallades a les conselleries 

Els socis del Botànic veuen amb suspicàcia els ajusts dirigits des de la Conselleria d'Hisenda i el fet que el PSOE haja tombat al Senat el debat sobre finançament 
28 agost 2019 14:30h
Naiarà Davó i Aitana Mas han criticat la negativa del PSOE a que comparega Montero al Senat. / DLV 

VALÈNCIA. La Conselleria d'Hisenda ja treballa en les retallades que haurà d'executar per a ajustar la despesa davant la falta d'ingressos provinents de l'Estat, que té paralitzats els pagaments a compte de les autonomies a causa del bloqueig polític en la formació de govern.

Compromís i Podem veuen amb suspicàcia la proposta d'ajust dissenyada pel socialista titular d'Hisenda, Vicent Soler, i han demanat que es consensuen les retallades que s'apliquen a cada conselleria perquè "no afecten els servicis socials".

Segons va avançar aquest dimarts eldiario.es citant fonts d'Hisenda, es preveu que s'aplique la tisorada a 438 milions d'euros. Igualtat, Educació, Economia i Agricultura –en mans de Compromís– n'assumirien 226,8; Presidència, Hisenda, Justícia, Sanitat, Política Territorial i Innovació –del PSOE–, 163,3, i Habitatge i Transparència –d'Unides Podem–, 48,3.

Segons ha indicat el grup parlamentari de Compromís, es tracta d'una "proposta a estudi" que, en qualsevol cas, no ha d'afectar els servicis bàsics. Des de les Corts, la coalició no ha volgut mullar-se en excés pel que puguen estar negociant a hores d'ara els seus representants al Consell amb els socialistes, però sí que ha insistit que la decisió haurà d'atendre a la consideració d'allò que és "prioritari, urgent, d'emergència o prescindible" a l'hora de dirigir les retallades. 

Més dura s'ha mostrat la síndica d'Unides Podem, Naiara Davó, que veu excessiva la retallada proposada per a la Conselleria d'Habitatge de Martínez Dalmau (44,6 milions) i ha defensat que el pressupost ja és prou ajustat (669 milions en total) com per a disminuir-lo encara més, en la mesura que es tracta d'un àrea "de caire social" que ha d'atendre "l'emergència habitacional".

El PSOE tomba el debat sobre finançament

Si bé tots tres partits coincideixen que aquestes retallades "són imposades" pels impagaments de l'Estat i afirmen que la principal solució és que Pedro Sánchez aconseguisca formar govern –de coalició, segons Podem; en solitari, segons el PSPV–, Compromís i Unides Podem han recriminat als socialistes que hagen tombat la petició de compareixença de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, al Senat

La portaveu adjunta de Compromís a les Corts, Aitana Mas, ha declarat no "entendre" la postura del PSOE a l'hora de votar en contra de la iniciativa. Ha tornat a ser Podem qui s'ha mostrat més dur amb el seu soci de govern, ja que ha recriminat als socialistes que la ministra Montero al·ludira a un informe de l'advocacia de l'Estat contrari al fet que l'executiu en funcions saldara el deute que encara tenia amb les autonomies. No ha sigut fins aquest dimarts que el document ha sigut lliurat.

En aquest sentit, ha retret al PSPV que els seus senadors valencians s'hagen sumat al 'no' a la compareixença de Montero "en la cambra idònia per a fer-ho (el Senat), que és la de representació territorial", i ha assegurat que "sembla que els socialistes busquen més excuses que mecanismes" per a solucionar el problema.

Per a Podem, el criteri de l'advocacia, que indica que un govern en funcions no pot prendre decisions que condicionen l'actuació d'un nou executiu, no es aplicable al pagament del que es deu a les autonomies per la liquidació de l'IVA i altres imposts.

En aquesta línia, la diputada saguntina d'Esquerra Unida al Congrés, Roser Maestro, ha demanat aquest dimarts la compareixença de la ministra en el Parlament espanyol i ha assenyalat que es tracta d'un "retràs injustificat en uns pagaments que haurien de ser habituals en les comunitats autònomes" i que se sumen al problema endèmic de finançament.

La portaveu adjunta socialista a les Corts, Carmen Martínez, ha justificat que el seu partit va rebutjar la compareixença de Montero perquè no volien "fer-li seguidisme" al PP, qui l'havia proposat, perquè "no té credibilitat" quant a finançament autonòmic, ja que no han tingut la voluntat de solucionar el problema durant els seus anys de govern. No obstant això, tant Compromís com Podem van votar a favor a la proposta dels populars, però la socialista ha aclarit que no per això els acusava de "seguir-li el joc" al PP.

next