Compromís votarà sí a l'acord de govern progressista si Sánchez i Iglesias accepten quatre condicions

Joan Baldoví supedita el suport a l'executiu de Sánchez al fet que el PSOE i Podem incloguen en el document final un compromís exprés sobre la reforma del finançament
13 novembre 2019 06:00h
Compromís tornarà a traslladar al PSOE el document que a l'agost va enviar a l'equip negociador de Sánchez amb les exigències a canvi de donar suport al seu govern. / JORGE GIL / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. Sis mesos de bloqueig resolts en poc més de 24 hores. La compareixença conjunta dels líders del PSOE i Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, respectivament, per a anunciar un principi d'acord per a la configuració d'un govern progressista de coalició va ser rebut amb sorpresa però amb els braços oberts per una bona part de l'espectre polític espanyol.

Si bé els resultats electorals i les valoracions de Sánchez i Iglesias feien presagiar que intentarien de nou explorar un acord per a desbloquejar la situació política, ningú no s'esperava que l'acord es poguera tancar de manera tan ràpida. De fet, l'anunci va pillar en fora de joc tots els partits, que desconeixien que des de dilluns els líders del PSOE i Podem negociaven un acord basat en 10 punts. De fet, la facilitat amb què sembla que en aquesta ocasió s'ha arribat a l'entesa també va despertar alguna crítica entre l'electorat.

Als 155 diputats que aporten PSOE i Unides Podem, Sánchez ha de buscar el suport d'almenys 21 parlamentaris més per a eixir escollit president en primera votació i poder configurar el govern a què s'ha compromés amb Iglesias. Segons les primeres reaccions dels partits, l'acord podria comptar amb 13 diputats més procedents de les files del PNB, Més País, Compromís, BNG, PRC i Terol Existeix. Amb aquests diputats no hi hauria la majoria suficient en primera votació per a fer president Sánchez i es necessitaria l'abstenció d'algun grup en segona votació perquè els nos no superaren els sís.

Entre els diputats que totes les travesses inclouen en el sac dels sís hi ha el representant de Compromís. Joan Baldoví va mostrar aquest dimarts la satisfacció per l'acord i va avançar que el vot de la coalició "sempre sumarà per un acord d'esquerres". Això sí, matisava, que sempre que "atenga com toca totes les reivindicacions valencianes". "Ara toca concretar", concloïa Baldoví en un missatge publicat a les xarxes socials.

Preguntat per Diari La Veu sobre el sentit del seu vot en una hipotètica investidura, Baldoví explica que les condicions per a donar el sí al govern de coalició no han canviat respecte al mes de juliol i supedita el suport de Compromís a la inclusió en el document final de l'agenda política valenciana. 

Baldoví assenyala que l'acord pot ser ràpid perquè el PSOE ja coneix el seu posicionament i algunes qüestions ja es van parlar a l'agost. De fet, el primer contacte es podria produir aquest mateix dimecres tot i que al tancament d'aquesta edició no hi havia fixada una reunió entre Baldoví i membres de l'equip negociador socialista.

El diputat valencià supedita el sí a l'acceptació de quatre punts i es mostra optimista atés que en alguns d'ells hi ha coincidència de plantejament entre els partits, almenys al País Valencià. El primer d'ells esdevé l'autèntica línia roja per a Compromís. Es tracta de deixar per escrit en el programa de govern el compromís que abans que acabe el 2020 –Compromís creu que huit mesos serien suficients– el govern espanyol presentarà una proposta de nou model de finançament que beneficie els interessos valencians.

Segons les promeses de Sánchez en campanya açò no hauria de ser un (gran) problema perquè el PSOE es va comprometre a "iniciar els tràmits" per a la reforma del finançament autonòmic en el primer any de legislatura.

La segona petició tindrà a veure amb les inversions. Compromís demanarà abordar la millora o la construcció d'algunes infraestructures que per a la coalició són "inajornables" però que aquest dimarts no van concretar.

A més a més, Compromís demanarà el compromís del govern que hipotèticament formaran el PSOE i Unides Podem a no signar el tractat de Mercosur sense un estudi previ de l'afectació als cítrics valencians. En aquest punt, Baldoví confia que aquest siga acceptat perquè aquesta proposta ja la van parlar l'estiu passat i va trobar bona predisposició per part dels socialistes.

En l'àmbit social, Baldoví demanarà el compromís del govern espanyol d'establir un calendari per a assumir el finançament del 50% de la dependència, tal com estableix la llei. Un requeriment que ha reiterat en moltes ocasions la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, atés que fins ara l'Estat s'ha fet càrrec del 20% del finançament d'aquestes ajudes.

Aquests seran els quatre punts que Compromís traslladarà de nou al PSOE i per primera vegada a Unides Podem. Un document que Baldoví confia que no siga problemàtic i que el futur govern puga assumir per a tirar endavant tan prompte com es puga un govern que atenga les reivindicacions valencianes.

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next