Diari La Veu del País Valencià
La confiança dels exportadors europeus per al 2020, per davall dels nivells de l’inici de la crisi

BRUSSEL·LES (ACN). La confiança dels exportadors europeus per al 2020 està per davall dels nivells de l’inici de la crisi. Així ho indica una enquesta de l’Associació Europea de Cambres de Comerç (Eurochambres), que apunta que l’índex de vendes per exportacions per a l’any que ve caurà de 23,5 punts a 10,5, cosa que el situa a nivells inferiors que els anys 2009 i 2010. Segons l’estudi, “el creixent proteccionisme” i “els enfrontaments econòmics i polítics entre grans actors globals” estan “debilitant” les expectatives d’exportacions de les empreses europees.

A més, l’estudi indica que la caiguda de la demanda interna, la manca de treballadors qualificats i els costos laborals són les tres principals preocupacions dels empresaris europeus. Els empresaris de les diferents cambres europees que han participat en l’enquesta que ha portat a les conclusions per fer l’estudi es mostren, en general, “menys confiats” que aquest any per al 2020. “Els negocis europeus registren un decreixement en tots els índexs agregats, particularment en el dels ingressos per les exportacions”, diuen les conclusions de l’estudi.

Per als empresaris, la principal preocupació és la demanda interna. Els inquieta que es reduïsca la “voluntat” dels consumidors de comprar. A més, l’estudi alerta del “continuat declivi” de la indústria alemanya, que “alimenta les preocupacions” d’una recessió.

La manca de treballadors qualificats és el segon problema que identifiquen les empreses europees. Es tracta d’una qüestió que ha avançat posicions respecte a l’informe de l’any passat. “Els sistemes educatius no són capaços d’adaptar-se als canvis en les pràctiques empresarials i tecnològiques que estan definint quins llocs de treball es creen”, apunta.

Segons l’estudi, l’ocupació disminuirà el 2020, “probablement”, diu l’informe, “per l’increment dels costos laborals i la manca de professionals qualificats”. La tercera preocupació per a les empreses és, de fet, els costos laborals, seguida del preu de l’energia i les matèries primeres, la demanda exterior, l’impacte del Brèxit, les condicions de finançament i el tipus de canvi.

Pel que fa a Espanya, per al 73,5% dels enquestats la principal preocupació és la demanda interna, seguida dels costos laborals (45,5%). La tercera qüestió és la demanda exterior, amb un 26,5%, i la quarta, la manca de qualificació dels treballadors (25,4%). En la part baixa de la taula hi ha el preu de l’energia (12,5%), les condicions de finançament (6,7%), els tipus de canvi (4,8%) i l’impacte del Brèxit (3,9%), que ocupa l’últim lloc.

“No hi ha raó per a la desesperació, però tampoc per celebrar res”

Malgrat reconéixer que hi ha “poc d’optimisme” entre els empresaris, durant la presentació de l’enquesta, el president d’Eurochambres, l’austríac Christoph Leitl, ha assegurat que no hi ha “raó per a la desesperació, però tampoc per celebrar res” amb les actuals perspectives per al 2020.

“És només una previsió. Hem de treballar per millorar la situació”, ha subratllat Leitl, que no perd l’esperança que el 2020 siga un “any de celebració” per a les empreses europees. “Ara hem de ser prudents i hem de treballar algunes qüestions com, per exemple, la digitalització”, ha reconegut.

Per a fer front a la caiguda dels ingressos procedents de les exportacions, el president d’Eurochambres ha instat les empreses a introduir-se en l’esfera internacional. “El Parlament i la Comissió han fet el camí”, ha dit Leitl, que ha instat les empreses a aprofitar els acords de lliure comerç europeus amb les altres regions del món.

Comparteix

Icona de pantalla completa