Diari La Veu del País Valencià
Correus presenta a la Universitat d’Alacant un segell dedicat a la taula periòdica d’elements 

ALACANT. Correus ha presentat aquest dilluns 11 de març a l’Aula Magna de la Facultat de Filosofia de la Universitat d’Alacant (UA) el segell dedicat al 2019 Any Internacional de la Taula periòdica dels Elements Químics. Amb aquesta emissió, la companyia postal i de paqueteria reconeix una de les icones més universals de la ciència.

La taula periòdica és la forma més senzilla, visual i completa de mostrar els elements dels quals estan fetes totes les coses. Es tracta de l’abecedari amb el qual està fet el llenguatge de la ciència més enllà d’idiomes i fronteres, ha destacat Correus.

Aquesta eina és una obra col·lectiva a la qual han contribuït un gran nombre de científics que han sabut col·locar les rajoles que formen l’univers en les posicions que els corresponen. És fàcilment recognoscible per la seua forma de castell emmerletat, constituïda per 18 grups i 7 períodes en una de les seues representacions més habituals.

Enguany se celebra el 150 aniversari de la publicació de la primera versió de la taula periòdica moderna proposada per Dimitri Ivánovich Mendeléiev, un fet que ha volgut destacar Nacions Unides amb la declaració del 2019 com l’Any Internacional de la Taula periòdica dels Elements Químics. Per aquesta raó i a petició promoguda per Javier García, investigador de la UA i membre del comité executiu de la Unió Internacional de Química, i Daniel Martín, assistent al Fòrum Econòmic Mundial i empleat de Correus, juntament amb la companyia postal i de paqueteria torna a emetre un segell, en aquesta ocasió per a reconéixer la contribució espanyola al desenvolupament de la taula periòdica.

El científic rus Mendeléiev es va adonar que no tots els elements químics havien sigut descoberts i que havia de deixar espais per a aquells que estaven encara per arribar. Aquesta genialitat va ser precisament la que va voler reconéixer el dissenyador del segell Taula periòdica dels Elements de Mendeléiev, que va emetre Correus en 2007 coincidint amb el centenari de la mort d’aquest rus universal.

En aquest segell presentat, els elements químics descoberts per espanyols apareixen simulant dentats, com si es tractaren de segells, sobre una taula periòdica de fons. Amb grans lletres i adornats amb la bandera d’Espanya, sobreïxen una V, una W i un Pt, que són els símbols dels tres elements que van descobrir els espanyols.

Potser els seus noms no són tan coneguts com caldria esperar, però Antonio Andrés del Rio (descobridor del vanadi), els germans Juan José i Fausto Delhuyar (que van aïllar el wolframi en Vergara) i Antonio de Ulloa (que va trobar el platí a l’Equador) són quatre grans científics dels quals Espanya pot sentir-se orgullosa, ja que són pocs els països els que poden enorgullir-se d’haver contribuït al desenvolupament de la taula periòdica.

El sobre que acompanya el segell s’il·lustra amb la façana principal la Taula de Química de la Universitat de Múrcia que ha construït en la seua façana principal la taula periòdica dels elements més gran del món. La imatge d’aquesta façana ha sigut utilitzada per la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) davant les assemblees generals de la UNESCO/ONU per a aconseguir la declaració de l’any 2019 com a Any Internacional de la Taula Periòdica.

Correus ha explicat que el procés d’impressió és offset, en paper autoadhesiu i amb una grandària de segell de 35,5 x 24,5 mm. A més, té 50 efectes de plec, una tarifa A2 de valor postal i tirada il·limitada.

A l’acte de presentació han assistit la coordinadora de vendes de Correus a Alacant, Maite Navarro; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Juan Mesa; l’investigador del Departament de Química Inorgànica de la UA, Javier García, i el president de la Societat Filatèlica i Numismàtica d’Alacant, José Miguel Esteban. Els encarregats d’aquesta presentació, en conjunt, han realitzat un mata-segellament d’honor davant la presència de nombrosos assistents tant del món universitari com del postal i filatèlic.

Comparteix

Icona de pantalla completa