Diari La Veu del País Valencià
Les Corts renoven la confiança en el Consell Rector d’À Punt malgrat el dèficit d’ingressos per publicitat

VALÈNCIA. La Comissió de Radiotelevisió Pública de les Corts ha acordat, gràcies als vots favorables dels grups del Botànic, que no és necessari cessar els membres del Consell Rector d’À Punt malgrat que la Sindicatura de Comptes havia considerat que concorrien les circumstàncies per a fer-ho. El motiu que s’al·legava és que el 2018 es van registrar uns ingressos per publicitat de 816.352 euros, una xifra inferior als 4 milions prevists en el contracte programa.

El president de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC), Enrique Soriano, ha comparegut aquest dimarts a les Corts per a defensar que existeix “una causa justificada” en l’incompliment del contracte. En concret, s’ha referit que les d’audiències –realitzades per Kantar Media– no es van iniciar fins a l’octubre, 4 mesos després de l’inici de les emissions, i que À Punt no ha passat a rebre publicitat a través de la Federació d’Organismes de Ràdio i Televisió Autonòmics (FORTA) fins a maig del 2019.

A més a més, Soriano ha apuntat que la normativa de publicitat per a la televisió pública és més restrictiva –productes com les apostes o els menjars no saludables adreçats a xiquets no hi tenen cabuda– i que el sector es troba en una caiguda generalitzada. En concret, tot i que la televisió copa la major part del mercat publicitari (28,2%), ha destacat que la caiguda interanual és de l’1,4%.

També ha assenyalat que els ingressos publicitaris en l’últim any d’emissions de Canal 9 (2013) van ser de 9,5 milions. Durant els 5 anys següents el mercat ha patit importants transformacions i s’ha generat “un obstacle perquè els anunciants tingueren coneixement de la posada en funcionament dels mitjans públics”.

Amb tot, la previsió de cara al tancament del 2019 es va moderar fins al milió d’euros amb l’ànim de “no cometre errors”; una xifra que Soriano espera superar “tranquil·lament” tenint en compte els ingressos que es van aconseguir en l’últim trimestre de l’any passat, més elevats a causa de la campanya de Nadal.

Durant la compareixença també ha valorat una altra de les recomanacions de la Sindicatura de Comptes, la d’eliminar l’estructura dual de l’ens audiovisual, dividida entre la CVMC i la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC). Soriano s’ha mostrat favorable a fusionar ambdues entitats, una possibilitat que ja va plantejar la directora general d’À Punt, Empar Marco, amb anterioritat.

Encara més, Soriano ha obert la porta a una renovació més profunda que passe per “abordar una reforma” de la llei de creació de l’ens, que, tot i que “ha servit per a posar en funcionament els serveis públics”, també ha resultat massa restrictiva en alguns punts.

L’oposició, favorable a canviar la llei

El diputat de Ciutadans Fernando Llopis ha defensat que l’actual llei “no permet treballar” i “hipoteca” la televisió pública, per la qual cosa considera necessària una reforma que “garantisca la seua viabilitat”. D’altra banda, des del PPCV, Eva Ortiz ha assegurat que “s’ha incomplit la llei” perquè no s’ha arribat als objectius d’ingressos de publicitat, tot i que Soriano i els grups del Botànic han interpretat que aquest supòsit dona peu a replantejar-se el suport al Consell Rector –tal com s’ha fet–, però no obliga a cessar-lo automàticament.

Quant a Unides Podem, Estefania Blanes ha considerat que “no ha passat el temps suficient” des de la creació d’À Punt per a fer valoracions de tanta profunditat, mentre que des del PSPV s’ha proposat eliminar l’estructura dual de la radiotelevisió pública. Respecte de Compromís, Mònica Álvaro ha lamentat que l’informe de la Sindicatura de Comptes no haja tingut en compte els “atenuants” respecte del baix resultat d’ingressos per publicitats. Entre ells, el fet que les emissions del 2018 començaren a mitjan any o que no es poguera ingressar en la FORTA fins al maig del 2019.

Comparteix

Icona de pantalla completa