El Suprem retorna al jutjat de Madrid el veto de la JEC a Puigdemont i li demana una decisió "immediata"

L'Alt Tribunal considera que Puigdemont, Comín i Ponsatí són elegibles però es declara incompetent per a decidir sobre la seua exclusió de la llista europea
5 maig 2019 15:00h
Puigdemont, Comín i Ponsatí, amb els substituts provisionals a la llista de Junts a les europees Boye, Trias i Talegón, en una roda de premsa a Brussel·les aquest dissabte. / BLANCA BLAY, ACN

VALÈNCIA. El Tribunal Suprem ha retornat al jutjat contenciós administratiu de Madrid el recurs de l'expresident Carles Puigdemont i dels exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín per unanimitat perquè considera que és qui en té la competència. 

En aquest sentit, ha ordenat per unanimitat que es resolga "immediatament" el recurs contra la proclamació de la candidatura Lliures per Europa-Junts tenint en compte que, al seu entendre, els candidats són elegibles.

El Suprem argumenta que Puigdemont, Ponsatí i Comín "tenen dret a presentar-se" a les eleccions europees perquè la "rebel·lia" no és motiu legal per a excloure'ls. La Fiscalia Provincial de Madrid ja va desautoritzar divendres el veto de la Junta Electoral Central perquè entenia que es vulneraven "els seus drets fonamentals de sufragi passiu".

En la seua interlocutòria, el Suprem constata que no és competent per a resoldre aquest recurs i considera "indubtable" que qui ha de pronunciar-se al respecte és el jutjat de Madrid. "La pràctica en aquest sentit és inequívoca i constant, per no mencionar que la mateixa Junta Electoral expressament va indicar que contra el seu acord es podia interposar recurs davant del jutjat contenciós administratiu", subratlla.

Ara bé, tenint en compte les "molt especials circumstàncies" d'aquest procediment, el tribunal aprofita per a pronunciar-se sobre el fons i recorda que el sufragi passiu és un dret fonamental reconegut per la Constitució que afecta tots els ciutadans espanyols, "i, per tant, també els senyors Puigdemont i Comín i la senyora Ponsatí". 

En aquest sentit, afegeix que només es poden excloure aquelles persones que complisquen alguna de les premisses previstes per la Llei de Règim Electoral General. "I, entre les que allà es preveuen, no figura la de la rebel·lia", indica el Suprem.

És més, remarca que també és doctrina reiterada que "les causes d'inelegibilitat han de ser interpretades restrictivament i que els dubtes en aquesta matèria han de ser resolts de la manera més favorable a l'efectivitat dels drets fonamentals".

El tribunal també carrega contra el recurs dels independentistes per haver argumentat que la legislació electoral espanyola o la seua aplicació són "fosques i defectuoses", i defensa la seua "extraordinària pulcritud i eficàcia". La conducta de la part recurrent presentant recursos en tres instàncies diferents pel mateix motiu, diu el Suprem, "només pot qualificar-se d'extravagant".

next