Diari La Veu del País Valencià
Els deu segles d’història que amaguen els edificis del voltant de la Llotja de la Seda, al descobert

VALÈNCIA. Les obres de rehabilitació dels edificis de la plaça del Doctor Collado, a un pas de la Llotja de la Seda i del Mercat Central, han deixat al descobert part d’un patrimoni d’incalculable valor històric. Els baixos dels edificis número 2 i 3 de la plaça de l’olivera amaga infraestructures amb més de deu segles d’antiguitat i, especialment, part de la muralla islàmica que travessa la ciutat vella de València. Aquestes troballes, ara en investigació, podrien desembocar en el fet que els edificis de la plaça es convertisquen en un espai de visita del patrimoni històric de la ciutat.

El deteriorament per l’antiguitat i la falta de manteniment va obligar l’Ajuntament de València a posar en marxa un projecte de rehabilitació d’aquests edificis. Al gener d’enguany va començar la primera de les intervencions, amb una inversió de 313.000 euros, promoguda pel regidor socialista Vicent Sarrià i la Conselleria d’Habitatge en el marc del Pla Confiança. Aquesta primera fase consistia en la consolidació i la reestructuració de la façana per a evitar l’esfondrament de qualsevol dels dos immobles. Així, el que primer es va concebre com una remodelació de l’edifici per a un ús residencial ara ja ha passat a la seua segona fase d’una exploració arqueològica i històrica.

Tot i que encara és complicat determinar el futur de l’edifici a causa de les revelacions històriques que sorgeixen a cada pas que avancen les exploracions arqueològiques de l’edifici, el més probable és que es convertisca en un espai destinat a les visites culturals. Des de l’Ajuntament apunten que podria convertir-se en centre d’interpretació de la Llotja: un espai que, en només uns metres, conjugue deu segles d’història de la ciutat de València.

Vista dels immobles en procés de rehabilitació des de la plaça del Doctor Collado. / DLV

Des del consistori reforcen que és la voluntat de l’actual equip de govern municipal, segons ha destacat la regidora d’Urbanisme i vicealcaldessa, Sandra Gómez. “Els elements patrimonials parlen de la nostra identitat i de la història de la ciutat”, explica Gómez. “Per això, tenim la sensibilitat de recuperar tots els elements per a fer-los accessibles per a qualsevol persona”.

Una muralla del segle XI

Les excavacions en els baixos de l’edifici han deixat al descobert la muralla islàmica que recorre tota la ciutat. La infraestructura data del segle XI i reforça les antigues fronteres musulmanes de València, que, pel sud, acabava en el límit de l’actual Llotja, abans que fora conquerida pels cristians el 1238. Amb quasi dos metros de reforçament, la muralla compta amb una primera línia elevada que coincideix amb el mur i la façana de l’edifici. El soterrani, però, amaga la barbacana i el fos –aquest últim, encara cobert per les construccions posteriors– de principis del segle XII que completen la muralla inicial.

D’aquesta època, fins i tot, els arqueòlegs municipals han descobert fragments de ceràmica i de vidre, però no s’ha trobat cap peça sencera, tot i que els tècnics encara continuen en la fase d’exploració.

Aquesta muralla que ha eixit a la llum a la plaça del Doctor Collado seria la mateixa que passa per la plaça de l’Àngel i que la Conselleria es va comprometre a restaurar. Alhora, els límits de la ciutat emmurallada travessen el barri del Carme i es pot visitar a la plaça del Tossal o a l’antic edifici de la publicació El Siglo.

Part de la barbacana de la muralla islàmica del segle XI. / DLV

Un edifici del segle XVI i un forn de principis de segle

En aquesta fase d’exploració també s’ha descobert les voltes d’una construcció del segle XVI. De les restes d’aquest edifici encara no s’ha trobat cap evidència històrica que aporte conclusions fiables per a determinar-ne l’ús; aquesta cúpula va ser coberta centenars d’anys després per la planta d’un antic forn en el segle XX.

D’aquest forn de principis de segle només en queda la història; la planta va ser agafada per un nou forn, ara dels principis del 60, del qual encara es conserva la maquinària que li permetia fer funcionar. Damunt del soterrani, la planta baixa deixa al descobert pas a les antigues vàlvules d’aquest comerç artesanal que funcionava fins fa poques dècades.

Antic forn de la plaça del Doctor Collado. / DLV

Comparteix

Icona de pantalla completa