Les dones i la ciència tornen a protagonitzar un cicle al Jardí Botànic

Especialistes en botànica, genètica, física i astronomia visibilitzaran els treballs de científiques "passades i presents" del 12 al 15 de febrer
4 febrer 2019 19:45h
En el cicle es reflexionarà sobre l'escletxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques.

VALÈNCIA. Després de l'èxit de la primera edició, el Jardí Botànic de la Universitat de València acull del 12 al 15 de febrer una nova edició de 'Dones i ciència al Botànic', en què expertes en diferents camps ens contaran ciència, passada i present, realitzada per dones. 

Organitzat amb la col·laboració de La Física del Grel, el cicle inclou xarrades divulgatives; una taula redona on participen la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València, Elena Martínez, i la directora general d'Universitat, Investigació i Ciència, Josefina Bueno, i un espectacle teatral científic guardonat per la seua originalitat destinat al públic escolar i familiar.

'Dones i ciència al Botànic' pretén seguir contribuint a fer visibles els treballs de les científiques passades i presents i les seues aportacions; fomentar l'accés als àmbits científics i tècnics a dones i xiquetes, i reflexionar sobre les polítiques necessàries per a fer front a un problema que continua vigent: l'escletxa de gènere en els sectors de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques. 

Rescatar noms oblidats de la història de la ciència, visibilitzar les fites aconseguides, donar veu a referents actuals i posar damunt la taula les barreres que impedeixen l'accés de més dones i xiquetes a la ciència i possibles solucions són algunes de les propostes del cicle per tal d'inspirar generacions presents i futures i promoure la incorporació de més dones al món científic.

Les activitats de 'Dones i Ciència al Botànic' són d'entrada lliure fins a completar aforament. El cicle comptarà amb xarrades d'especialistes en botànica, genètica, física i astronomia, i amb una taula redona que reuneix científiques en actiu i responsables polítiques i universitàries per a debatre sobre com fer front a l'escletxa de gènere en ciència.

Un espectacle de teatre científic destinat al públic familiar tancarà el cicle, que pretén fer visibles els treballs de les científiques passades i presents per a inspirar les generacions futures. Cinc investigadores de la Universitat de Sevilla donen vida a cinc investigadores del passat i conviden les científiques del futur a formar part del món de la ciència. Es tracta d'Isabel Fernández, M. del Carmen Romero, Adela Muñoz, Clara Grima i M. José Jiménez.

Entre les convidades hi ha la botànica Olga Mayoral, la investigadora de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana Rosa Porcel, l'astrofísica Elena Denia, la científica titular del CSIC Olga Mena, l'artista Ana Beltrán, la botànica Eva Barreno, la física Mariam Tórtola i la sociòloga Maria Teresa Samper.

next