El 70% de les bases de Podem considera "fonamental" entrar al govern per a investir Sánchez

Només el 30% dels inscrits avala afavorir la investidura sense formar part de l'executiu
18 juliol 2019 19:03h
Podem va deixar en mans dels inscrits la decisió sobre la investidura de Sánchez. / RICARDO RUBIO / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La consulta plantejada per Podem a les seues bases, que els plantejava dues opcions per a donar suport a Sánchez –formar un executiu amb ministres de Podem o sense ells–, ha conclòs. El resultat: només un 30% avala donar suport a la investidura en cas de quedar fora del govern. La resta, el 70%, veu fonamental entrar a formar-ne part. Un total de 138.488 inscrits ha participat en la consulta. 

Tal com estava plantejada la pregunta, la resolució de la consulta obri un escenari incert. L'interrogant –"Com han de votar les diputades i diputats de Podem en les sessions d'investidura de la XIII legislatura?"– donava dues opcions entre les quals escollir.

La primera d'elles, que ha rebut el suport majoritari (70%), era: "Per a fer president Pedro Sánchez és fonamental arribar a un acord integral de govern de coalició, un acord programàtic i d'equip, sense vetos, on les forces de coalició tinguen una representació raonablement proporcional als seus vots". 

La segona (30%), "per a fer president Pedro Sánchez, siga amb el vot a favor o per abstenció, n'hi ha prou amb la proposta del partit socialista, un govern integrat únicament pel PSOE, col·laboració en àmbits administratius subordinats al govern i acord programàtic". 

D'acord amb el resultat, s'entén que el partit de Pablo Iglesias –sempre que seguisca el criteri dels inscrits– no facilitarà la investidura de Pedro Sánchez llevat que el nou executiu compte amb ministres de Podem. El PSOE, no obstant això, ja ha obert aquesta porta, però la línia roja actual pareix ser la incorporació de Pablo Iglesias al govern; una qüestió que no es menciona a la consulta. 

El resultat, per tant, deixa pas a una situació ambigua en què la direcció de Podem té diverses possibilitats que li permetrien fer justícia a la decisió de les bases. D'una banda, pot continuar pressionant Sánchez perquè admeta Iglesias en l'executiu i, d'altra, podria renunciar a aquesta aspiració i incorporar-ne altres noms del partit. Una solució improbable en tant que es tracta del seu cap de llista i que el secretari d'acció de govern del partit, Pablo Echenique, ja va avançar que "vetar Pablo Iglèsias és vetar Podem". 

next