Diari La Veu del País Valencià
El Botànic rebutja en les Corts que es demane la convocatòria del Consell de Política Fiscal i Financera

VALÈNCIA. El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dimecres una iniciativa del PP en la qual demanava instar a la convocatòria urgent del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a abordar la reforma del sistema de finançament autonòmic, a la qual tan sols ha donat suport Ciutadans. Tant els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) com Vox han votat en contra.

La proposició no de llei, que ha defensat el diputat Rubén Ibáñez, demanava que el Consell instara el govern espanyol a convocar el CPFF, així com a l'”estudi, cerca i articulació immediata de solucions legislatives que possibiliten la inajornable transferència a la Generalitat dels lliuraments a compte del sistema de finançament i dels fons corresponents a la recaptació de l’IVA que es deuen a la Comunitat Valenciana”.

També reclamava “rebutjar qualsevol possible intent d’acord bilateral de les comunitats autònomes amb el govern de la nació que esbiaixe un acord global per a totes les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia en matèria de finançament”.

A més, el text insta a reclamar el reconeixement del deute històric generat per l’infrafinançament i que, mentre no es produïsca la reforma del sistema i no es reconega aquest deute, s’aproven mecanismes temporals que haurien d’ascendir a 1.400 milions d’euros anuals. Al seu parer, a causa del contingut de la proposta, que defensa recursos per a la Comunitat Valenciana, és “molt complicat” explicar un vot en contra.

Tony Woodward, de Ciutadans, ha presentat una esmena per part del seu grup, que ha sigut acceptada, que insta a complir les resolucions ja aprovades per a buscar solucions i que el 2020 es puga aconseguir un nou model amb recursos suficients repartits entre les autonomies, avançant cap a una reestructuració “transparent” del deute.

El diputat també ha culpat del manteniment de l’infrafinançament al bipartidisme, “a l’immobilisme del PSOE i del PP, que no volen que es modifique l’statu quo preestablit”.

Esmena per a una relació bilateral

Els partits del Botànic havien presentat una esmena conjunta, que ha sigut rebutjada, en la qual plantejaven substituir el text per un altre que defensara el foment de la relació bilateral Generalitat-govern espanyol per la singularitat del “cas valencià” quant a deute i finançament, així com “facilitar la possibilitat d’un acord global per a totes les comunitats de règim comú i ciutats amb estatut d’autonomia”. El PP l’ha rebutjada perquè la mateixa llei de finançament de les comunitats no permet eixa negociació bilateral.

Per al socialista José Muñoz “no té sentit que es reunisca el CPFF amb les eleccions ja convocades” i, a més, els lliuraments a compte “es lliuraran”. Al seu parer, el PP pretén que les gestions que han anat realitzant el president Ximo Puig i el conseller Vicent Soler “i la seua capacitat d’influència en el govern central queden tapades”.

Ha criticat especialment que no estiguen per les converses bilaterals per a buscar una solució a una situació “objectivament excepcional per a la Comunitat”, per la qual cosa ha preguntat si és una proposta “seua o de l’extrema dreta”.

Rubén Ibáñez ha replicat que “en 15 mesos no s’ha mogut un pèl en matèria de finançament autonòmic i és culpa exclusivament i única del PSOE”.

Ferran Martínez, d’Unides Podem, ha aprofitat la seua intervenció per a assenyalar que aquesta proposta ha quedat desfasada per la convocatòria del 10N i ha criticat que haja sigut suficient aquesta cita electoral “perquè es desbloquegen els fons, fent que el que abans era impossible ara siga perfectament possible”. “No ens podem alegrar que es faça ús partidista de les institucions, no ens agradava amb Montoro i ara tampoc amb Montero”, ha dit.

Des de Compromís, Aitana Mas ha defensat la necessitat de fomentar aquesta relació bilateral, “no per capritx, sinó perquè la situació és extrema”, i també ha mostrat la seua esperança en el fet que el pròxim govern espanyol “tinga una sensibilitat sincera, que dure més enllà de les eleccions”.

La diputada de Vox Ana María Cerdán ha criticat que cap govern “ha sigut eficient” per a canviar el sistema de finançament, ha admés que el País Valencià està “en una situació crítica” quant a l’endeutament, per la qual cosa ha reclamat “controlar la despesa”, i també ha mostrat la seua oposició a la reclamació del deute històric perquè “no és cap dret adquirit” i no hi ha cap acord en el CPFF que així ho diga.

Comparteix

Icona de pantalla completa